Сирия? Вероятно Тя скоро няма да съществува!

syriaАбсолютно е възможно съвсем скоро ожесточената гражданска война, която вече 20 месеца бушува в Сирия, да приключи. Какво ще се случи? Ще падне Асад и Сирия ще се превърне в поредната жертва на “арабската пролет”?Или сирийският лидер ще съумее все пак да съхрани контрола над Дамаск и съседните провинции, но ще изгуби голяма част от страната, където и в момента бандитства интернационалният отбор под знамето на т.нар. “опозиция”? Едно е ясно, че и двата варианта означават хаос в Близкия Изток.

Военните комюникета съвсем не довеждат до възторг Башар Асад. И в момента се водят боеве в предградията на Дамаск. Армейските специални части преследват бандитските формирования в Ел-Худжейра и Диаби, а също и в “зелената зона” около магистралата, водеща към аерогарата. Под непрестанен обстрел е Алепо – северната столица на Сирия. Покрайнините на града са в ръцете на метежниците. Населението се реди на невиждани до момента опашки за хляб. А хлябът в Сирия вече се пече примитивно – от дърветата от градските паркове.

За това, че развръзката е близка подсказват няколко събития, които се случиха в последните няколко дена.

 

Първото – неочакваното изявление на вице-президента на Сирия Фарук аш-Шараа, направено във вторник. Според думите му, нито армията, нито метежниците са способни да извоюват победа. И по-нататък: “Всички тези битки от страна на опозиционните сили могат да доведат само до падане на режима. При това, те ще получат реалните плодове на усилията си само в случай, че целта им е една – да потопят държавата в хаос, който няма край”.

 

Опитният политик призова въоръжените страни към преговори в името на спасението на страната. Макар да е невъзможно той да не разбира, че никакви преговори в действителност няма да има.Защото Западът няма да позволи това. Не напразно за падането на Асад се хвърлят милиарди. А когато се хвърлят толкова милиарди, едва ли някой допуска, че Западът ще иска да се договаря. Излиза, че пред Сирия е само хаосът!

 

Второто събитие – тези дни в град Тел-Каллах бандитите от “опозицията” са похитили двама руснаци – 66-годишният Виктор Горелов и Абдел Саттар Хассу. Заедно с тях – и италианският им колега Марио Беллуомо. Тримата работят в стоманодобивната фирма “Хмишо и Ко”, която се намира в промишлената зона Хасия, намираща се на юг от Хомс, на пътя към Дамаск. Появиха се сведения, че от тримата похитени бандитите искат откуп, но посолството на Русия в Дамаск до момента не е потвърдило искането.

 

Не знам дали ви интересува, но освен обикновените сирийски граждани, в Сирия са заплашени от изтребване и доста руснаци. Според официалната статистика, в Сирия пребивават около 35 000 руснаци. Всъщност, руснаците в Сирия са доста повече. Представител на “опозицията” вече обяви руснаците там за “законна цел”на бандитските формирования. Питате се защо? Ами много просто – Москва продължава да оказва дипломатическа и военна подкрепа на официален Дамаск.

 

И, най-накрая, третото събитие: във вторник от Балтийско море към бреговете на Сирия е тръгнал отряд от руски бойни кораби – фрегатата “Ярослав Мъдрий”, големите десантни кораби “Калининград” и “Александър Шабалин”. Заедно с тях – спасителен буксир и танкер. При това, моряците е трябвало да отплуват в режим на експресно излитане. Указанието на Генералния щаб на руските въоръжени сили е: старт – на 20 декември. Но, повече от явно е, че събитията в Сирия се развиват толкова мълниеносно и толкова неблагоприятно, че се е наложило спешно да се отплува. Основната цел на екипажите, както казват специалистите, е евакуацията на руските граждани от района на бойните действия.

В същия ден Северният флот на Русия е изпратил подкрепление на балтийския флот. Към Сирия пътуват големият кораб със специално предназначение “Североморск”, спасителният буксир “Алтай” и спомагателен танкер. Те са тръгнали от Баренцово към Средиземно море.

 

И едните, и другите морски съдове, ще пътуват до Сирия около 20 дена, не по-малко.

 

Днес в Тартус има само два руски кораба – “Сметливый” и “Москва”. Те са разположени на единствения руски пункт за маневрено базиране на Средиземно море.

 

Никой на този свят не знае как ще завърши тази война. Какво ще се случи с Башар Асад – също. Какъв ще бъде резултатът от гражданската война там? Когато на власт в Сирия беше Асад- старши, войната продължи няколко години – от 1979 до 1982 г. Имаше десетки хиляди жертви, но управлението беше запазено.

 

Много са експертите, които твърдят, че правителствената войска в Сирия ще се справи с метежниците. Защото голяма част от населението поддържа Асад. Но ако трябва да повдигнем въпроса колко още може да издържи едно управление, когато държавата е с разрушена икономика, това вече е друг казус. Истината е, че Западът иска да заграби Сирия.

 

Други експерти смятат, че режимът на Асад преживява последните си дни. Кой ще застане начело на Сирия след него? По този въпрос Русия и Западните сили имат абсолютно противоположни мнения.

 

Западът иска да плъзне Сирия по либийския сценарий.

 

Съвсем сериозна е опасността властта да премине в ръцете на радикалните ислямисти, с които е пълна опозицията. Не бива да имаме никакви илюзии около целта на Запада. За него е най-добре със ситуацията да се справят самите араби, без западна намеса.

 

Но много от бъдещите събития зависят и от обкръжението на Асад. Огромният отпор, който правителствената войска дава на метежниците се дължи не на самия Асад, а на хората, които са около него. Военните разбират, че в случай на падане на режима с тях е свършено и затова имат мощен мотив да се борят докрай.

 

Русия не участва в гражданската война в Сирия пряко, за разлика от Ал-Кайда, Мюсюлманските братя, Катар, които изпращат пари и бойци там. За разлика и от Запада, който оказва логистична подкрепа на опозицията. Въпросът в случая е и принципен, защото вероятно ще сме свидетели на ново прекрояване на света – без участието на Москва и Пекин, а и извън допустимото от ООН.

 

Примерът Либия показа, че светът за пореден път беше поставен в позицията да се чувства като идиот.

 

Първо беше Ирак, после Либия, сега Сирия. А утре може да последва…

 

Главното, около което експертите имат еднакво мнение, е следното: в случай на падане режима на Асад, Сирия ще потъне в хаос, гражданска война и властване на радикалните ислямски сили там.

 

Вероятно ще последва масово клане над християните, алавитите, шиитите, предричат много от специалистите.

 

Със сигурност в Сирия ще има геноцид.

 

Напълно е възможно самата Сирия да изчезне от картата!

 

Да си припомним, че до управлението на Асад-старши Сирия фактически не съществуваше. По-рано това беше просто конгломерат от турски провинции. След разпадането на Османската империя французите заставиха всички враждуващи сили да се влеят в една страна, а после й предоставиха независимост.

 

Ако Асад-младши падне от власт, то на мястото на Сирия ще се образуват 5-6 враждуващи помежду си територии.

При това няма да бъдем свидетели на сценария Сомалия или Либия, където хората са разделени на племена.

 

Това ще бъде нов Ливан!

 

Само припомням, че Ливан има посолства, правителство, провеждат се избори, но държава НЯМА! Само враждуващи помежду си групи. А враждуването продължава вече десетилетия! Напълно възможно е със Сирия да се случи същото.

 

Да, наистина се очаква с падането на Асад да се стартира една огромна и кръвожадна сеч. Защото властовите структури в държавата ще се превърнат в една аморфна маса, а групировките на сегашната опозиция ще се удавят във взаимни пререкания. С падането на Асад гражданската война в Сирия няма да завърши. С падането му ще започне борбата между различните религиозни групировки.

 

Да, съвременните арабски шейхове, емирите и кралете на Запада вече не се страхуват.

 

Те успяха в Тунис, Египет, Либия. Днес Сирия е единствената светска държава в региона! Бутането на Асад означава отслабване на шиитския Иран, с който предстои голяма война. Няма как да бъде спряна религиозната война.

 

Няма как!

 

PS: Не познавам нито един българин, който би пожелал Родината ни да е на страната на главорезите-радикални ислямисти.

 

Не познавам нито един българин, който да е против светската власт – където и да е тя по света.

 

Може ли някой да позвъни на българското правителсто и да му каже, че народната ни каруца върви по дясното платно на шосето ( както повеляват правилата за шофиране), а правителственият Джип е в насрещното движение.

6 отговора на “Сирия? Вероятно Тя скоро няма да съществува!

  1. така е хора..има ли религия ще има и войни…дано след 100 години тея измислици да са сепозабравили от хората…..макар че от маймуните мюслита..ме съмнява да се позабрави…

  2. световния ционизъм предизвика тази война в сирия която беше главната заплаха на израел.

    • надявам се да издържи!!! Башар е пич не е като нашия президент-помак педераст!Пфу гнусар плевню

  3. Разсипаха хубавата страна! Работила съм там и винаги съм се удивлявала на верската търпимост между хората с различни религии. Тази гражданска война е подклаждана отвън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s