Русия пуска нова стратегическа атомна подводница

4o_723143В Северодвинск в Русия беше пусната втората серийна атомна подводница със стратегическо предназначение от най-ново 4-то поколение от проекта 955 “Борей” – “Владимир Мономах”.

“Подводницата ще бъде пусната във водата и ще пристъпим към изпитанията й”, – поясниха от прес-службата на проекта.

Построяването на атомния ракетоносец “Владимир Мономах” – третия кораб от проекта “Борей” – е стартирано на 19 март 2006 г. При строителството на атомната подводница са използвани последните достижения на науката за занижаване на шума. Подводница е въоръжена с нов ракетен комплекс от междуконтинентални балистични ракети “Булава”.

“Новият подводен крайцер се различава от водните съдове съветско производство, които до момента бяха на въоръжение в руската флота с изключителната си безшумност, което гарантира високата му бойна устойчивост при среща с противникова подводница. Атомната подводница е оборудвана със съвременен хидроакустичен комплекс, гарантиращ изпреварващо откриване на подводниците на противника и впоследствие – или качествено измъкване от тях, или ефективното им поразяване. Подводницата има осем торпедни комплекса, позволяващи използването на различни оръжия, в това число самонасочващи се ракети и торпеда, а също универсални торпеда, гарантиращи поразяването на подводни цели на противника, което е предпоставка за надеждна самоотбрана в случай на вражеска атака – както от страна на кораби, така и от страна на подводници. Подводният крайцер има съвременен комплекс за връзка, който гарантира надеждно достигане на сигнала от бойното командване до подводницата, а с това своевременното и точно използване на ракетното оръжие. Ракетата “Булава” пък е по-безопасна при експлоатация”, – съобщи първият вице-президент на Академията за геополитически проблеми, докторът на военните науки Константин Сивков.

Ракетоносецът от проекта 955 “Борей” – “Юрий Долгорукий” също е готов за предоставяне за експлоатация на Руския морски флот.

Първият сериен крайцер от този проект “Александър Невски” преминава през държавни изпитания. В момента продължава строежът на подводница “Княз Владимир”, която е част от проект 955А.

Ракетните подводни крайцери със стратегическо предназначение от клас “Борей” са проектирани в Санкт Петербург. По данни на публични източници, тяхното основно въоръжение се състои от новия ракетен комплекс “Булава”. Всеки атомен морски съд може да носи 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 “Булава” с дължина на полета повече от 8 хиляди км., снабдени с разделящи се главни части за индивидуално целево насочване. Всяка част се състои от шест бойни блока. Подводниците са снабдени с изплуваща спасителна камера, в която може да се разположи целият екипаж.

Дължината на подводниците от клас “Борей” е 170 м, ширина – 13.5 м., дълбочина на потапянето – 450 м., екипаж – 107 човека. “Борей”, въоръжен с балистични ракети “Булава”, ще се превърнат в основата на морските стратегически ядрени сили на Русия в близките десетилетия.

В плановете на Русия влиза построяването до 2020 г. на осем “Борея” – трите първи от тях са от проекта 955 и пет – от 955А. Строителството на кораба “Юрий Долгорукий” струва на Русия 23 млрд рубли. Русия строи и други две групи атомни подводници от ново поколение – ударни (с шифър “Ясен”) и стратегически (с шифър “Борей”).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s