Човешката цивилизация се е зародила в България?

civilizationВ България е открита най-древната цивилизация (“Русская Германия”, Германия)

Кармен Кирсинг

Археолозите разтърсиха света с откриването на най-древната цивилизация, възникнала преди повече от 7 хиляди години на територията на съвременна България

Дълго преди епохата на фараоните в Древен Египет в сърцето на балканския полуостров е съществувала цивилизация, притежаваща най-напредничавите за времето си технологии, високоразвита култура и собствена писменост. За това свидетелстват археологическите разкопки в близост до българското селце Юнаците, в подножието на Стара планина.

Интензивната изследователска работа по тези места се води вече повече от 30 години, но за първи път учените са изследвали най-древните културни слоеве от 5 000 –та година пр.н.е. Открито е оръжие, бижута и керамични изделия, а също и таблички с пиктограми.

Неочаквано било откриването на останки от каменни постройки, включително фортификационни съоръжения. Според изследователите, това свидетелства за съществуването на добре укрепен голям град, който е най-древния на територията на Европа и един от най-древните в света.

“Археологическите находки свидетелстват за това, че в продължение на 5-то хилядолетие пр.н.е. доисторическата култура е имала постоянен демографски ръст и е живеела в изобилие, – споделя ръководителят на разкопките Явор Бояджиев. – В същото време тя се е сблъскала със социално разслоение, обусловено от интензивната търговия с метали, сол и други стоки. Тази култура има чертите на първите цивилизации: градове, развита комуникация между градовете, “промишлени” мащаби на производството, особено на металите и солта, професионална специализация, пиктограми, които редица учени считат за най-древната в света писменост”.

Упадъкът на цивилизацията се е състоял през 4200 – 4100 г. пр.н.е. и е свързан, най-вече, с масовата миграция от Мала Азия. В близост до Юнаците за фиксирани свидетелства за грандиозни битки от тази епоха.

Трябва да отбележим, че в местността са открити най-древните в света медни рудници. Вероятно, именно там са били разработени първите технологии за производството на медни сплави, които после са разпространени в Мала Азия, Близкия Изток, в Египет и Месопотамия.

Откритите таблички с пиктограми говорят за висока грамотност на градското население, което, съдейки по всичко, е използвало писмеността в търговско-икономическата си дейност.

“Това са първите свидетелства за писмена комуникация на човечеството, появила се в зората на човешката цивилизация, – убеден е американският лингвист Стивън Хайд, занимаващ се с изследване на “българските” таблички. – Писмеността е била създадена преди 7 000 години на територията на съвременна България, 2 000 години преди появата на египетските и шумерските йероглифи”.

Реклама

5 отговора на “Човешката цивилизация се е зародила в България?

  1. Истината за Човешката цивилизация, зародила се в България, започна да излиза наяве! Ние, Българите сме си тук на Балканите и Причерноморския регион и даже в Мала Ази, от оно време!
    Слава Богу! 🙂

  2. Преди 3 години бях в Тирана. Албанците твърдяха, че тяхната цивилизация е била първата в света, преди Шумер!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s