Британската рецепта за Новата година

На всички ни е ясно, че икономическото и геополитическото скеле на света се променя твърде бързо. Такива огромни развиващи се страни, като Индия, Бразилия, Индонезия и, най-вече Китай, показаха мускули чрез рязък икономически подем. В редицата на успешните държави се намира и Русия. Освен това, значителни успехи откриваме в Мексико, Южна Африка, Турция. Голяма част от държавите в Юго-Източна Азия в последните години демонстрират впечатляващи темпове на икономическото си развитие. В значителна част от страните на Латинска Америка също се забелязват значителни темпове в икономиката. Африканският регион се превърна в модел за бързо развитие, казват специалисти. При това болшинството от държавите в Африка са ново и многообещаващо поле за инвестиции. В същото време държави, които са в ядрото на Западна Европа, са в стагнация, а при някои от тях се вихри бесен регрес. Нещо повече, настоящата ситуация, демонстрира дори растящо напрежение в Западна Европа.

По прогнози на МВФ, през 2013 г. темповете на ръста на американската икономика ще достигнат 2 %, а за Япония и Великобритания – около 1 %. Икономиката на Еврозоната в най-добрия случай ще си остане на предишното ниво. Правителствата на всяка една от държавите в Еврозоната имат възможност да предприемат различни по рода си мерки, за да предотвратят мрачните прогнози, защото ще им се наложи да прибегнат до твърде нелицеприятни решения. Мощното фискално стимулиране може да помогне за временното оздравяване, но създава риск от ръст на държавния дълг. За пример – спомни си положението на Гърция.

Рецептата на британските експерти

На някои държави ще им се наложи да изпълнят редица формалности. Независимо от това, че групи хора, например фермерите, ще протестират отчаяно, като цяло икономиката ще спечели от премахването на търговските бариери, пречещи за нормалния обмен на международните пазари. Изработените от работниците заплати ще нарастват на фона на понижаването на стойността на внесените стоки и товари отвън. Ще се разшири търговията с чужбина, ще се повиши производителността, защото положителният ефект от свободната търговия ще се почувства във всички отрасли на икономиката.

Надежда за преодоляване на международните търговски бариери дават три потенциални сделки: Договорът за Транстихоокеанското партньорство (ДТП) – Договор за свободна търговия между държавите в Тихоокеанския басейн, Договорът за свободна търговия между САЩ и ЕС, а също създаването на единен пазар на услуги в Европа. По-рано приемането и практическото прилагане на тези документи беше нереално от политическа гледна точка. Очаква се прогрес в тази сфера в близките години.

Експертите смятат, че внушителния търговски договор трябва да придобие глобален характер, защото е очевидно, че снемането на бариерите за всички е къде-къде по-ефективна мярка от премахването на ограничения от двустранен или регионален характер. Британските експерти смятат, че положителен резултат ще се наблюдава в страните от Тихоокеанския и Атлантическия региони.

ДТП вече се разработва. В преговорите участват 11 държави от Тихоокеанския регион: Мексико, Канада, Австралия, Нова Зеландия, САЩ. Очаква се следващата година да се присъедини Южна Корея. Тук може да се окаже и Япония. Ако Южна Корея и Япония се договорят, то ДТП ще обхване около 30 % от световния пазар на стоки и услуги. Новото Транстихоокеанско партньорство цели разработването на всеобщи правила, действащи в областта на държавното регулиране, конкурентната политика и т.н. Аналитиците прогнозират, че реализацията на новия договор може да способства за ръста на БВП на целия регион с повече от 1 %.

Британските експерти смятат, че преимуществата са значителни и те ще повлияят върху процеса на либерализация на бързоразвиващите се икономики. Но съществува риск новото съглашение да доведе до образуването на конкурентни регионални блокове.

Що се отнася до вътрешните пазари, цяла редица отрасли от американската икономика страдат от излишен бюрократизъм. Водещите експерти от Economist препоръчват Барак Обама да обърне внимание на този проблем.

Не са добри нещата и в ЕС. Единният европейски пазар не обхваща сектора на услугите, който съставлява 70 % от БВП на региона. Митническите процедури, например, създават неоправдани пречки и завишават цените на стоките с около 40 %. Железопътните компании в която и да е от страните на ЕС не може да обслужва вътрешните линии в друга държава от ЕС. Онлайн-пазарите са друг проблем на ЕС: днес жителите на ЕС могат по-лесно да купят нещо от САЩ, отколкото от съседни страни в Европа. В зависимост от броя на снетите бариери, ръстът на БВП на ЕС може да достигне и дори да надмине 2.5%. И това е известно на всички европейски политици. Някои от тях признават идеята за разширяване на единния пазар само на думи. Явно значителна част от тях вече се канят да действат.

Казват, че подкрепяйки свободната търговия и свободните пазари, Западът е научил света да се развива.

money_1c057_4998599Остава, обаче, основният въпрос: дали цялата тази британска рецепта няма да излезе твърде блудкава?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s