Сценарии за разпадането на САЩ

Сценарий 1. Хаос – пълен и бърз крах

Закъснялата реакция на властта в САЩ около урагана “Санди”, увеличаването на щатовете, които подписаха Петицията за излизане от САЩ (50 щата) и т.н. свидетелстват за неефективността на американската система за управление и приемане на решения. Припомняме, че американските военни бази са разположени в 130 страни в света. И, най-вече, управленската система може да претърпи крах в резултат на разгръщането на неконтролируеми събития на територията на САЩ. Да се предскаже появата на нови сили, както и балансът на интересите е твърде сложно в случай на подобен вариант на събитията. Вероятно ще се разгърне яростна ситуативна битка за “американското наследство”. Тя ще бъде съпроводена от поредица от неконтролируеми конфликти на територията на цялата планета. Трябва да се подчертае, че този сценарий е най-невероятeн и най-нереализуем. Процентът за неговата реализация е крайно малък.

Сценарий 2. Дезинтеграция на САЩ по модела на Югославия.

Вероятността от подобен вариант на събитията съществува. Вероятността е обусловена от наличието на огромния оръжеен арсенал, намиращ се в ръцете на гражданите на САЩ, който в случай на начало на дезинтеграционни процеси ще доведе до развитието на неконтролируеми процеси. Освен това, съществуват достатъчно големи противоречия между американските щати, които ще се изострят рязко в случай на финансово-икономически колапс, който в значителна степен ще превъзхожда Великата Депресия. Да не забравяме, че след началото на кризата продажбата на огнестрелно оръжие за неселението на САЩ нарасна с 40 %.

Сценарий 3. Дезинтеграция на САЩ по модела на Чехословакия.

Това е най-оптималният вариант за развитието на дезинтеграционните процеси на територията на САЩ. Вариантът може да се развие в рамките на съществуващото американско законодателство. Президентът на Преходния Период Обама (за една година) ще се заеме с бързото разделяне на пълномощията на федералния център (Вашингтон) и щатите. При този сценарий на събитията е особено важно процесът да се задържи в рамките на правилния път, под контрола на ООН.

Сценарий 4. Частичен хаос

Частичен хаос – моделът на разпадането на СССР. Преходен модел, който може да се реализира в рамките на създаването на Три Конфедерации – Републиканска, Демократическа и Независима. В настоящия момент активно действа Асоциацията на губернаторите – републиканци. На тази база може да бъде създадена Републиканската Конфедерация. “Достойнството” на тази схема на конфедеративно устройство е, че то напълно може да реализира принципите на отвореното общество (Дж. Сорос) и децентрализираната ефективна икономическа система (М. Олбрайт). Всеки от американските щати ще получи правото свободно да се присъедини към една от трите конфедерации на Обединеното Северноамериканско Сдружение на Конфедерациите. Тази схема частично беше реализирана от Британската империя при разделянето на главната й колония – Индия.

0_tlsPS: Разпадането на САЩ ще доведе до глобални трусове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s