Увеличават минималната заплата с 20 лева, семейните помощи в стоп-пауза

in_money
Минималната заплата се увеличава с 20 лева от днес и става в размер на 310 лева. Вдига се и заплатата на професионалните приемни родители, които за отглеждането на едно дете ще получават с 30 лв повече. Влиза в сила новият срок за представяне на болничните листове пред НОИ, което уж ще съкрати времето, в което работниците получават обезщетението си при болест. Без промяна остава размерът на детските надбавки. Семействата с ниски доходи ще получават по 35 лв месечно за дете.

До днес приемните родители получаваха по 435 лв месечно за отглеждането на едно дете, а ако полагаха грижи за три или повече деца имаха право на 469 лева месечно. Но с вдигането на минималната заплата възнагражденията им скачат на 527 лв. Няма промяна за отглеждане на дете с увреждане. Възнаграждението и тази година остава в размер на 189 лева. Когато майките не са осигурени и не получават обезщетение, те имат право на помощ в размер на 100 лева месечно, докато детето навърши една година.

Семейство, което отглежда увредено дете до 2 години получават еднократна помощ от 100 лева. Запазва се размерът на еднократните помощи при раждане, независимо от дохода на семейството. Максималната помощ е от 600 лева за второ дете. При раждане на близнации и на майки-студентки в редовна форма на обучение държавата отпуска по 1200 лв за всяко от децата-близнаци и 2800 лева за майката-студентка.

От днес е в сила новото правило на болничните пред НОИ. То ще става вече в срок до 15-то число на месеца,следващ този на издаването на болничния лист, а няма да е след начисляване на заплатата за съответния месец. Този срок е в сила и при подаването на документите за изплащане на обезщетения за майчинство и за отглеждане на малко дете. Например, ако човек се разболее през януари, работодателят му е длъжен да занесе болничния лист до 15 февруари, а не след плащането на заплатата за януари. НОИ се задължава да преведе обезщетението в срок от 15 работни дни след представянето на болничния, което може да изпревари плащането на заплатата за януари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s