Комикс с пророка Мохамед се появи във Франция

FRANCE-MEDIA-CHARLIE HEBDO
Във Франция се появи комикс за живота на пророка Мохамед. Комиксът е създаден от авторите на сатиричното списание Charlie Hebdo, се съобщава в сайта на изданието.
Първата част от комикса “Животът на Мохамед” може да се достави онлайн от сайта на Charlie Hebdo. Покупката ще ви коства 6 евро. Както отбелязват авторите на изданието, то преследва образователни цели. Авторите нямат за цел да се надсмеят над пророка, а се стремят да разкажат за неговия живот на достъпен за читателите език.
Според думите на издателя и илюстратора на Charlie Hebdo Стефан Шарбоние, в създаването на комикса са участвали представители на исляма, а това говори за следното: че той не е оскърбителен за чувствата на вярващите.
На сайта на Charlie Hebdo не се уточнява дали са се появявали аналогични издания по рафтовете на френските книжни магазини.
По-рано създателите на Charlie Hebdo нееднократно издаваха на страниците си карикатури на Мохамед, с което предизвикваха възмущението на вярващите. През 2006 г. Charlie Hebdo препечата карикатури на пророка Мохамед, които бяха авторски на датското издание Jyllands-Posten. През 2012 г. в разгара на напрежението около филма “Невинността на мюсюлманите” изданието публикува нова серия карикатури. Шарбоние беше заплашен със смъртно наказание, днес постоянно го охранява полиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s