Новият US посланик проговори: България има авторитарно правителство, в БГ сплашват журналисти

vb75_coverВ интервю за българското списание на английски език Vagabond новата американска посланичка у нас Марси Рийс споделя, че е чувала за сплашване на журналисти в България. “До мен е достигала информация за сплашване на журналисти, което води до налагане на автоцензура”, споделя щатският дипломат. “Журналистиката трябва да бъде отговорна, тя трябва да разследва корупцията”, добавя посланикът на САЩ у нас.

Марси Рийс твърди в интревюто, че България е обхваната от тежка икономическа криза, а правителството ни било авторитарно, но никога до сега отношенията между България и САЩ не били по-добре. Двете държави работели успешно по следните въпроси – организирана престъпност, борба с тероризма и защита на интелектуалната собственост.

Дипломатът твърди, че България е почти на дъното в Европа по свобода на словото.

dsc_5772“Медиите са четвъртата власт. Журналистите трябва да бъдат отговорни, обективни и точни. От друга страна, те трябва да бъдат свободни да пишат за каквото си изберат, а чувам за сплашване на журналисти, което води до автоцензура”, – казва Рийс пред българското издание на английски.

“България е добро място за правене на бизнес между американски и български фирми. Тя е в ЕС, разположението й е благоприятно. Важно е да работим за създаване на добра атмосфера за предприемачите в България”, акцентира дипломатът.

Изданието описва жилището на новия американски дипломат като скромно и стилно. Българското издание на английски език подчертава, че Марси Рийс само на пръв поглед е дребна жена. Очевидна била силата на волята й, споменава изданието и описва впечатляващата й биография – възпитаник на университета “Джон Хопкинс”, работила в Държавния департамент на САЩ, с 34-годишен опит в Европа, Карибите, Близкия Изток, капацитет по въпросите на националната сигурност, ядрената и стратегическата политика, евроазиатските въпроси, привърженик на идеята за неразпространение на ядрените оръжия. Марси Рийс е била ръководител на мисията на САЩ в Прищина, Косово, посланик в Албания, директор на Службата на ООН по политическите въпроси в Ню Йорк.

13 отговора на “Новият US посланик проговори: България има авторитарно правителство, в БГ сплашват журналисти

 1. Там където се заварява каша, тази жена е орисница и първа китка. Орисията и не е на добро. Трябва да и се признае има опит. Стои далеч по добре от това недоразумение Орлик.

 2. Тя е „проговорила“ още октомври 2012 г. и предварително още преди пристигането си е била запозната с „батака“ в България. Журналистът извадил тази статия сега, поставя посланичката в много неудобно положение. „До мен е ДОСТИГНАЛА информиция, че журналистите са били сплашвани… а правителството е авторитарно…“ Иначе ако така процедира, разчитайки след година и половина работа тук да пише докладите си до нейните работодатели, позовавайки се само на слухове… Няма никаква логика. Ей, журналисте, научи се да работиш както трябва, а не да манипулираш хората! А може би ти си бил „сплашен“? А от кого?)))

 3. От щатското правителство няма по-авторитарно! Който се разходи по сайта им infowars.com (или prisonplanet.com) може да се хване за главата! Как не я е срам да ни говори по теми, в които самият Вашингтон е тотално компрометиран? Да не ни има нас тук за едни тъпи аборигени?
  Отначало като чуех „щатски посланик“ плюех по земята. Сега вече не си хабя флуидите, онези ми „превъзходителства“ (?!) не струват и колкото тях.

 4. Еми, безкрайно „добра атмосфера“ правите от САЩ като ни тровите с барий, арсений, нано-вируси и моргелсонова болест от небето! И като бомбирате съседните ни държави с обеднен уран и плутоний. Чудесно!

 5. Въпросната жена може ли да отговори на въпросът : Кой стои зад скандалът „Уотъргейт“ ? И ако може – тогава да не продължава да твърди публично, че медиите са четвъртата мласт. Не госпожо, не са, не са били и никога няма да бъдат. Ако тези цвъчки могат да се нарекат интервю, всъщност.

 6. Истинската власт е ИКОНОМИЧЕСКА. За да има свободна и обективна журналистика, е необходимо да няма монопол в СМИ. А вижте кои са собствениците на СМИ…

 7. Явно това не е Уорлик има опит и бързо е схванала как стоят нещата в държавата ни.А дали е демагогия ще се разбере по късно!

 8. Поредната дипломатическа демагогия.Нали точно този наш еврейски авторитарен режим направи възможно безрезервното
  включване на страната във всички военни авантюри на оста на злото /Израел,САЩ,Англия/ въпреки несъгласието на народа.

 9. Не виждам никъде в статията посланичката да казва, че имаме авторитарно правителство. Виждам за сплашване на журналисти. Първото е писано от автора на статията, който е….забравил да се подпише.

   • Сигурен ли си, че това, което пише в статията са думи на посланичката или е писано от автора на статията демонстрирайки колко са ограничени в свободите си журналистите у нас:
    Ries comes to Bulgaria at a very interesting time. On the one hand, the country is in the grips of a severe economic crisis, with an increasingly authoritarian government that, according to its critics, is progressively getting out of touch with reality.

    На мен това ми звучи като отценка на автора за времето, в коеъо Рийс пристига.

   • Еле па авторът, авторът!… Това е типичен агент-антибългарист от екстра класа! Работил в BBC, и по кое време само – в началото на 1989! Да си спомним какво пише Георги Марков в писмо до Димитър Бочев за работата на BBC – точно по него време:

    valentinfortunov.com/wordpress/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2/

    Та избягал нашия ми „Anthony Georgieff“ от България в „светлата обетована земя“ – станал предател, обсипали го с благинки… (Впрочем, само по името му и по алфавита, с който го изписва, си личи колко се срамува от българския си произход. Но той, май, по принцип си предпочита английския език, вместо „варварския“ български.) И ето, че и до днес като вярно куче плюе по България, мърси и вреди на страната си. Подличко нищожество… Работил в радио „Свободна Европа“ / „Свобода“, а днес във „Вагабонд медия“ лиже чуждите задници по свой тертип. Ако му разгледате сайтчето, и при това сте нормален българин, – а не помияр, чуждопоклонна безродна подлога и национален предател, няма как да не ви се доповръща.

    Съвсем нормално е такъв жалък долен индивид да манипулира читателите. Той самоволно дава собствената си оценка за правителството, но така прилепена към изказванията на посланичката, че при бегъл прочит в съзнанието на читателя да остане НЕГОВАТА оценка, скрита под НЕЙНИЯ авторитет. Мръсна долна психо-манипулация, точно в стил а-ла радио „Свободна Европа“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s