Путин даде на Жерар Депардийо руско гражданство

Gerard-Depardieu_0Знаменитият френски актьор Жерар Депардийо стана гражданин на Русия. Указът, подписан от Владимир Путин в четвъртък, 3 януари, се появи на официалния сайт на Кремъл.

“В съответствие с т.А, чл. 89 от Конституцията на Руската Федерация, е удовлетворена молбата за гражданин на Руската Ферерация на Депардийо Жерар Ксавие, роден през 1948 година във Франция”, – се казва в документа.

Епопеята около гражданството на Депардийо започна с опитите на френските власти от 2013 г. да въведат в страната “данък богатство” в размер на 75% за тези, чийто доходи надвишават 1 млн. евро за година. В знак на несъгласие с данъчната политика 63-годишният актьор заяви, че заминава за Белгия, където данъците за най-богатите са в размер на 50%. Съобщи се още, че Жерар е закупил недвижим имот в неголемия град Нешен, разположен в близост до френската граница, недалеко от Лил.

Министър-председателят на Франция Жан-Марк Ейро нарече постъпката на актьора “жалка”. В отговор Депардийо написа на премиера гневно писмо, което беше публикувано във вестник Le Journal du Dimanche:

“Кой сте Вие, за да си позволявате да ме съдите?…Не е нужно нито да ме съжалявате, нито да ме хвалите, но не приемам думата “жалък”. Връщам Ви паспорта и социалната си осигуровка, от която никога не съм се ползвал. Ние двамата вече нямаме една и съща родина”.

Според Депардийо, правителството на Франция го е наказало “заради успехите, творчеството и таланта”, при това по време на дългата си кариера той е платил на държавата данъци в размер на 145 млн евро.

Неочакваното развитие на интригата с гражданството на прославения актьор се разви, след като вестник Le Monde написа, че Депардийо все още не е решил в коя държава ще живее след окончателното си заминаване от Франция: в Белгия, Черна гора или … в Русия. По повод Русия Депардийо дори шеговито каза: “Путин вече ми изпрати паспорта!”.

Прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков тогава каза, че Депардийо просто се е пошегувал. Затова пък готовност да приеме артиста в републиката си изяви лидерът на Чечня Рамзан Кадиров.

За пореден път темата беше повдигната по време на голямата пресконференция на Владимир Путин на 20 декември миналата година.

“Ако Жерар действително иска да има руско гражданство, или руски паспорт, той трябва да счита, че въпросът е решен и то е решен положително”, – заяви Путин, отговаряйки на въпроса за предоставянето руско гражданство на френския актьор.

На следващия ден Депардийо беше поканен в Русия от Дмитрий Медведев. Министър-председателят обеща, че руските власти не планират промяна на данъците.

Сега актьорът може да пристигне в Русия тогава, когато пожелае, вече като пълноправен руски гражданин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s