Английската църква ръкополага за епископи хомосексуалисти

4the-church-of-englandАнглийската църква ще ръкополага и хомосексуалисти за епископи, ако те приемат безбрачен обет, обяви в петък Палатата на епископите, една от трите съставни части на Националния събор на Английската църква.

В Английската църква вече се допуска ръкополагане на свещеници на тези хомосексуалисти, които са се покаяли.

Консервативното крило на църквата, англиканите-евангелисти реагираха светкавично на решението на Палатата на епископите, заявявайки, че по време на Синодалния конгрес ще се противопоставят на решението. Те предупреждават, че е по-добре да се повикат чуждестранни епископи, но никога няма да служат при епископи-хомосексуалисти.

Въпросът за ръкополагането на представители на духовенството от числото на привържениците на еднополовите отношения доведе до разкол сред различните движения на Английската църква, заради скандала около свещеника-гей Джефри Джон, който през 2003 г. имаше намерение да стане епископ на Редингск. Джон беше принуден да се откаже от намеренията си, заради вълната от протести от страна на традиционалистите. Днес той е настоятел в Сент-Олбанс. През 2010 г. Джон се опита да стане епископ на Сазекск, но му беше отказано. Както стана ясно по-късно, причината за отказа е била неговата сексуална ориентация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s