Плевнелиев изпълнил поръчка на ТИМ, част от бг мафията?

1-6d595bba08Позабравено писмо, изнесено преди време от настоящия кмет на Варна Кирил Йорданов и развято от него пред медиите, уличава Президента Росен Плавнелиев в подписване на “странно” разрешително за строеж по крайбрежието на Варна. Писмото е подписано лично от Росен Плевнелиев в качеството му на Министър на регионалното развитие и благоустройство и касае казуса “Алея първа”.

Обръщаме внимание са пасажа: „дава предварително разрешение за извършване на укрепителни работи в урегулиран поземлен имот (УПИ) VI (стръмния клифов бряг) и строителство в УПИ XII, кв. 1, УПИ I и II, кв. 2 и УПИ I, II и III, кв. 3“.

От написаното става ясно, че министерството на регионалното развитие и благоустройство, освен че дава разрешение за укрепителни работи в имот, дава разрешение за строителство в пет други имота по крайбрежието на Варна. Да не забравяме, че единствената държавна институция, която пряко отговаря за законността на строителството в България е Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), а тя пък е пряко подчинена на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Както се вижда от писмото, подписано от Росен Плевнелиев, предоставеното разрешение за строеж е насочено към “Холдинг Варна” АД, чийто представители са г-жа Ивелина Кончева Кънчева – Шабан и г-н Милчо Петков Близнаков. Холдингът се намира в гр. Варна, ул. “Цар Симеон I”, 31.

В интервю от 10 септември 2012 г. в “Блиц” Марин Митев, един от собствениците на ТИМ, признава, че „Холдинг Варна“ АД е собственост на ТИМ.

Ето какво пише в официалната страница на холдинга: “ ХОЛДИНГ ВАРНА АД е учреден през 1996 г. с предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества; придобиване, управление и продажба на облигации; придобиване, оценка и продажба на патенти, отстъпване на лицензии за използване на патенти на дружества, в които холдинга участва; финансиране на дружества, в които холдинга участва; производство на стоки и услуги; Осъществяване на търговска, посредническа дейност; Организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети по реда на Закона за счетоводството.”

А ето какви са придобивките на холдинга, пак според официалната страница: “ „ХОЛДИНГ ВАРНА“ АД придоби хотел „АТЛАС“ в к.к. Златни Пясъци и хотел „АСТЕРА БАНСКО“ в гр. Банско чрез дъщерните си дружества „МС ФУД ВАРНА“ ЕООД и“ КАНИСТО-МАТИ“ ЕООД.

В активите на дружеството е и хотелски комплекс в Пампорово, чрез покупка на 100 % от капитала на „Пампорово пропърти“ ЕООД.”

Продължаваме да разглеждаме официалната страница на “Холдинг Варна” АД и откриваме следното: “ Въвеждането в екплоатация на новия комплекс е заложено в следващата инвестиционна година. Хотелите са придобити срещу погасяване на задълженията на Алма тур към Уникредит Булбанк АД, ЦКБ АД и България еър АД.
С последните придобивания \“Холдинг Врана\“ АД разшири инвестиционния си портфей в сферата на туризма, което ще даде възможност за разнообразяване на предлаганите туристически продукти и дестинации.”

Писмо3-9f065a3de3Звучи внушително, нали.
Но понеже в прословутото писмо, подписано от Росен Плевнелиев като Министър на регионалното развитие става дума за т.нар. Алея първа, да видим какво споделя с посетителите на сайта си “Холдинг Варна” АД за Алея първа:

morskata-300x225“ Проектът е базиран на приетия и влязъл в сила през 2002 г. ПУП за района и предвижда укрепителни мероприятия по ската, изграждане на водопровод и канализация, ел.мрежи и съоръжения, вело и пешеходни алеи и  паркинги.
Алея Първа ще предостави свободен и по-удобен достъп до крайбрежната зона и ще стане привлекателно място през цялата година за гражданите и гостите на Варна от всички възрасти. Гостите ще се възползват от ресурсите на морето, въздуха и минералните води. Проектът ще създаде и така необходимите работни места.
Укрепителните дейности обхващат ската с дължина 1100 м. и височина 30 м. Противоерозионното укрепване включва  изграждане на вертикални и хоризонтални дренажни кладенци, подпорна стена, поставяне на метални мрежи и стоманобетонни решетки по ската. Ще бъдат монтирани предпазни съоръжения, а укрепеният скат ще бъде  озеленен. Противоерозионното укрепване на стойност над 20 милиона лева се финансира със средства на Холдинг Варна.”

Припомняме, че Националният експертен съвет по устройството на територията към регионалното министерство одобри през август след продължило повече от шест часа заседание общия устройствен план (ОУП) на община Варна, който предизвика остро социално недоволство, заради определените в него нови зони за застрояване в морската столица. Съветът прие със забележки плана, въпреки призивите на екоактивисти да го отхвърли.

През август коалиция “За да остане природа в България” призова регионалното министерство да не приема плана и припомни, че срещу екологичната оценка на плана се водят съдебни дела от редица граждански организации. Според природозащитниците неговото приемане от регионалното министерство е пряко нарушаване разпоредбите на Орхунската конвенция за достъп до информация, обществено участие във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда. Конвенцията е създадена от Икономическата комисия за Европа на Обединените нации и е ратифицирана от България през март 2004 г.  Природозащитниците твърдят, че приемането на ОУП на Варна ще доведе до трайни негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна. Притесненията бяха, че “Холдинг Варна” на бизнес групировката ТИМ ще застрои крайбрежната ивица в града като “квартал на богатите”. Холдингът реализира в Морската градина проекта “Алея Първа”, предвиждащ изграждането на развлекателни, спортни, социални съоръжения.

Под натиска на няколкостотин протестиращи варненци, общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина, но не и реализацията на “Алея Първа”, защото проектът има сертификат от правителството за инвестиция клас А.

Алея първа 71А това е отговора на “Холдинг Варна” АД по казуса Алея Първа: “Проект Алея Първа” не е проект за изграждане на квартал на богатите. Достъпът на гражданите до плажа ще бъде изцяло свободен и безплатен. Широкият кръг от обществени услуги, които ще се предлагат са предназначени за ползване от всички социални и възрастови групи, предвидени са зони за отдих, велоалеи и пешеходни зони…Дейностите се извършват на база одобрени проекти, които изцяло отговарят на нормативната уредба по ЗУЧК, като по никакъв начин в резултат на тях не се променя собствеността на дружеството за сметка на държавната собственост…”

Припомняме, че по време на общинска сесия във Варна, председателят на групата на ГЕРБ Иван Портних съобщи, че новият ОУП е консултиран лично от премиера Бойко Борисов. На същото заседание на Общинския съвет се отказа спирането на проекта “Алея първа”.

На общинската сесия, която даде зелен светофар за строежа на “Алея първа” тогава присъства бившия посланик и външен министър Иван Станчов. Той определи случилото се като безобразие: “Много е жалко това, което се случи. Ако гражданите нямат думата, за какво става дума? Ако не чуем гражданите, се връщаме към времената на нацизма…”

Според противниците на проекта, при сделката с Алея Първа има доста нарушения – с деактуването на имота от публична държавна в частна държавна собственост, с вкарването на проекта “Алея първа” в процедурата по Закона за насърчаване на инвестициите.

Дали Плевнелиев е изпълнил поръчка на групировката ТИМ, остава да прецени правосъдието, историята, времето или някой друг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s