Божидар Димитров откри глинен пенис в Созопол

Снимка Фокус

Снимка Фокус

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви пред Фокус, че фалосът от глина с естествена големина, открит при разкопките в Созопол, доказва, че античното светилище е било посветено на бог Приап. Разкритията на историка са по повод археологическите находки в Созопол на храм на Посейдон и храм на бог Приап.

Божидар Димитров сподели: “Бог Приап е особен бог. Допуска се, че култът към него е възникнал в град Лампсак, на азиатския бряг на Мала Азия, в който са били изработени и съдовете от Панагюрското златно съкровище. Бог Приап е имал много голям фалос, или – пенис, както се казва на научен език. Има легенда, която разказва, че възникнал спор между бога и един собственик на магаре – чий е по-голям. Собственикът твърдял, че магарето има по-голям фалос и заявил, че ако не е така, магарето ще бъде принесено в жертва на бога. И наистина, магарето било пренесено в жертва на бога, защото неговият фалос се оказал по-малък”.

Според Божидар Димитров, в праисторическите времена фалосът, както и огромните гърди на Венерите, са били символ на плодородието.

_4969c4e197378378cff5b7ed325a3b17_1346141496“С времето, обаче, когато нравите станали по-изтънчени, Приап станал бог на чувствените наслади. Специалистите твърдят, че при постоянно еректирал член, мъжът изпитва страхотни болки. Откритият глинен пенис при Созопол е дар от човек, който очевидно е имал някакво заболяване по фалоса или проблем с ерекцията, с потентността…При такива ситуации, на бога се е принасял предмет със същата форма, където се предполагала, че е причината за заболяването. Всичко това се правело с надежда то да бъде излекувано”, – завършва Божидар Димитров.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s