Какъв е Бойко Борисов – либерал, демократ, каратист, пожарникар или…?

boyko_borisov-razkopki-dikanyaИли няколко тривиални мисли за либерализма

Либерализмът, не се изморяват да повтарят опонентите ми, това е свобода. Как, питат ме те, смееш да наричаш Бойко Борисов либерал? Та той е опорочил самата либерална идея.
Е, не знам какъв е, всъщност, Бойко Борисов – либерал ли е, обикновен каратист ли е, псевдокаратист ли е, демократ ли е, антикомунист ли е, пожарникар ли е или е…Ех, стига с догадки. Мисля, че и самият Бойко Борисов не знае какъв е, апропо.
Но да се върнем към либералите. По същество те са ЗА капитализъм, нека не забравяме. И нека не се бъркаме от изявленията им, че това тук в БГ не е капитализъм.

Забелязали ли сте колко те са разговорливи, когато говорят за реализацията на либерализма?

Когато усетят, че срещу тях стои противник, а ако този противник случайно е от лявата страна на световните идеологии, те веднага изваждат своята “Черна книга на комунизма” и приказката им тръгва така мощно, сякаш току-що са гледали парада на Червения площад. В ход се пуска всичко: комунизмът – това е и Куба, и Пол Пот, и Сталин, и Виетнам, и Брежнев, и Китай от времето на Мао, и Никарагуа, и всичко, което със звук, образ или по подобие може да им напомня за червена петолъчка…

Всичко е омесено – като тесто за кекс. Никакви различия между разнородните епохи и диаметрално противоположните режими не правят либералите. Комунизмът, според либералите, това е ГУЛАГ и мотика или куршум в тила.

Но когато стане дума за либерално-буржоазното устройство на обществото, тук вече започват уклончивите отговори. Дори, бих казала, мънкащи градации, ако въобще има подобно словесно-акустично чудо. В Куба е ясно, там има комунизъм – има затвори, казват либералите, глад и един луд старец, наречен Фидел. Дявол да го вземе, добре. Истината е, че в Куба продължителността на живота е значително по-висока от продължителността на съществуването на човешките същества от бившите социалистически страни, а и на Запад. Истината е, че в затворите в Куба следват амнистия след амнистия. Да, а Фидел – е един от малкото световни лидери, който сам си пише речите, а и книгите. Те, книгите на “лудия” комунист Фидел, са, апропо, много, ама много неглупава публицистика – т.е. лудият комунист Фидел явно умее реално да осмисля действителността, което много от западните лидери, натрапвани ни като висши и старши световни мениджъри, съвсем не умеят.

Но няма да спорим – щом казват, че в Куба има комунизъм, добре, да приемем. Макар, че комунизъм не е имало никъде на този свят, пиленца златни. Не можах да се сдържа да не го напиша това просто. Защото е факт.

Но да оставим Куба. Там и без това са в дългогодишна блокада.
Да погледнем там, където уж няма комунизъм. Например, да погледнем към половината от страните на Латинска Америка или към Африка. Там нищетата е удивителна, а никакви “луди леви” няма – нито на власт, нито в зародиш…

Ясно, и за тези държави не можем да говорим.

Тогава да погледнем към Лукашенко, например. Само като спомена името му и физиономиите на днешните либерали се сгърчват –  като употребена салфетка след изяден дюнер. Налице е очевидна неприязън – този мустакат чичко реанимирал съветската матрица – както в икономически смисъл, така и по отношение на функционирането на репресивния апарат.

Ясно, и Лукашенко го оставяме.

Тогава да погледнем към бившите азиатски републики на СССР.

Там какво строят?
Да не се окаже, че и там реанимират социализма? Или пък живеят направо в комунизъм?
Или там са във феодализъм?

И как така се получава – когато стане дума за Пол Пот – либералите веднага изваждат Ленин, Маркс и червените знамена им се мяткат около мозъчните гънки, а когато заговорим за азиатския или африканския модел на либерализма – нещата ментално се сгърчват?

Е, нали разбирате, че няма как “лудите леви” да отговарят за цялото “световно зло”, а либералите да отговарят за действията си само там, където нещата им се получават?

В България от над 20 години живеем в капитализъм. Либералите са ЗА капитализма. Те не го отричат. Те са само негова форма. Негова разновидност. Точно либералите в БГ неспирно внушават на българското общество, че това нашето не било капитализъм, а някаква мутация на бившия социализъм. Точно либералите внушават на обществото, че причината за всичко, което е лошо около нас, е бившия социализъм. А това е удобна мантра, но за наивници! Истината е под друг камък.

Да я видим:
Цялата банда, която ни управлява вече над 20 години и която е от едни и същи лица, е привърженичка на Капитализма. Това са: Бойко Борисов, Сергей Станишев, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Царски и всички Сие-та. Те по същество са привърженици на либералния капитализъм. Защото управлението на България не се е променило нито сантиметър към нещо друго от видяното в тези 20 години. Истината е, че тези хора нямат никакво намерение да се назовават с истинските имена. Както виждате, едни от тях се наричат социалисти, други десни демократии, трети са либерали, четвърти са някакви други. Но по същество, това са привърженици на КАПИТАЛЗМА! Всички оттенъци на капитализма не ни топлят, хора! Защото това са само оттенъци на една античовешка обществена система! Ако отстраниш един оттенък, няма как да отстраниш цялата боя, нали?! И в САЩ обичат капитализма, и там системата на управление се нарича либерален капитализъм. Както и в БГ.

Добре, но либерализмът, казват ми либералите, означава свобода. Хе-хе, започвам да се смея, защото в БГ, а и в глобализирания свят не виждам особена свобода. Тук свободата е някъде само в душите.

Та нима свободата е някъде отвъд океана – в САЩ? Да, там, както ни казват, е либерализма от чист вид.

Добре, да приемем, че САЩ са яйцето на световния либерализъм. Тогава защо в тази мека на либерализма има такива яростни и вулгарни боевее между републиканците и демократите? Защо “най-левият” в САЩ е, едва ли не, Обама? Какво, в САЩ да не би да няма по-леви от Обама? Та Америка не е ли родила някакъв свой Троцки на американска земя?

Истината е, че “лявата идея” е една от най-съществените в днешния и вчерашния свят. Как тогава се получи така, че държавата, която е символ на свободата, е направила политическия си ред такъв, че комунистите по никакъв, ама по никакъв начин не могат да влезнат в голямата политика, не могат дари да се сбият идейно с белите консерватори и черните демократи?

Каква свобода, какъв либерализъм тогава е това? Това май е някаква пародия. Пародия – с нищо по-добра от нашия роден парламент.

Съвременните български социални активисти отцепват улици, спират движението по пътищата, блокират цели кръстовища (спомнете си първоначалните акции против високите горива), хвърлят домати по парламента и пр, и пр. Казват ми, че за такива неща в САЩ веднага арестуват. Разказват ми за действителен случай, когато преди няколко години американци се опитвали да спасят Ню Йорк от варварското застрояване. Скоро дошла полицията и протестиращите просто вече никой не ги видял – някои изчезнали далеко и за дълго, а някои се озовали на дъното на някакви водоеми.

Не знам дали това е истина или не е.

Само знам, че подобна действителност не ми харесва. Без значение в коя точка на планетата се случва тя.

В този смисъл Бойко Борисов е точно такъв либерал, каквито са всички либерали на този свят – корупционери, хе-хе J И в Италия либералите са такива, и в Турция дори са такива, и в Гърция…Либералите са поклонници на девиза: “Дай ми, за да ти дам! Искаш да вземеш от мен? Аааа, не си давам кокошката! Тя си е само моя!”

Дайте да разсъждаваме трезво – има ли в България частна собственост? Има. Има ли у нас средна класа? Колкото и да го въртим – има, макар и малка по обем, но има. За богатите – да не говорим. Вчера чух един политически коментатор да казва, че социалното разслоение в България е много по-голямо от редица западни страни. А средната и богатата класа в България са точно тези, които по време на всеки празник офейкват в чужбина – и не за 2-3 дена, колкото да си натопят краката в някое екзотично гьолче, ами за доооста дни офейкват в чужбина.

Но да продължим с разреза на действителността ни и с въпросите. Пазар имаме ли в България? Да, имаме – влезте в който и да е магазин, в който продават гащи, салам или автомобили – това какво е, не е ли пазар? И то какъв пазар имаме! Всеки, който има магазинче метър на метър, е натрупал я цигари, я алкохол, я автомобили, я яхти…Всичко това е пазар. Той ни обкръжава. Ние сме обсадени от пазара! Душите ни са вече пазар. А умовете ни са буквално спазарени!

Но най-главното е, че всички гореизброени лица от политическия ни живот, дадоха пълна свобода на парите в България. Да, не на хората, а на парите. А свободата, апропо, тя никога и при никакви обстоятелства не достига на хората – нито в САЩ, нито в Япония, нито в Украйна, нито в ЮАР, никъде…

Бойко Борисов и всички Сиета, които изредих по-горе направиха нещо уникално “полезно” за държавата – те умишлено я оставиха почти да фалира, за да принудят всички емигранти да субсидират роднините си с евра и долари от чужбина, за да не умрат от глад роднините им в България. Ето, това е то гениален замисъл как най-лесно да привлечем чуждестранни инвестиции. Защото се оказва, че всички така възвеличавани чуждестранни инвеститори влагат значително по-малко пари в България, в сравнение с онези наши хора, които като трохи пред вятър се разбягаха от страната ни.

А що се отнася до частната собственост – то това е такова чудо на чудесата, което позволява на хората да притежават свое частно стопанство за частните си цели и без особено да се интересуват от другите около тях, както и от състоянието на държавата си. Какво има толкова да му мъдрим дали е тя (частната собственост) полезна или неполезна за социалното животно, наречено човек?! Ти или си човек, който мисли само за стомаха си, или си човек, който се замисля и за това дали децата на България ще се възпитават качествено, дали ще се хранят пълноценно, дали баба ти ще стои през зимата по цял ден завита с юргана, понеже не може да си плати тока….Това е частната собственост – да избереш дали е морално да се натъпчеш с луканка пред очите на някоя болна, гладна и премръзнала старица.

И не си мислете, че България е бедна. В нашата мила татковина има такова огромно обръщение на пари, че свят може да ни се завие. Тези сиви пари се въртят извън опеката на държавата. Т.е. не влизат в държавната хазна. Те са като облак от пясък, който поема нататък, накъдето духа по-силен вятър, т.е. те витаят около всяка власт. Те са с всяка власт. Те са вечни.

И не си мислете, че само Бойко Борисов ги събира тези сиви облаци. Не, облаците са обрамчили с пипалата си цялата ни политическа класа. Нашата политическа класа е като пандемия – пандемия, която разболява бавно, постепенно, неуморно, всекидневно и ежеминутно. Разболява ни с лъжи, с безнаказаност, с корупция, с идейни оргии, с морална деградация, с политическа проституция и уникална социална дебелащина.

Мръсните пари в България се раздават на всеки, от когото нещо зависи.

Та нима не е това уникалното постижение на либерализма? Свободно да се разпореждаш със своята свобода, в това число и с финансовата си такава?

А тези, които нямат финанси? Ами, да се оправят – значи са некадърни! Да се научат да правят пари! Да се научат да пътуват, за да открият щастието си под някоя друга звезда над Фамагуста. Тук превърнах последното изявление на Владимир Каролев в поезия, хе-хе J

Пък и свободна преса си имаме в България. А свободната преса ни е необходима – ако с нещо държавата те настъпи по левия палец, да имаш къде да си поревеш или повикаш. Сложете си сега ръката на сърцето и кажете – вие напълно ли сте сигурни, че в България има цензура? Ама вижте какво излъчват всеки ден по телевизията – хората се трудят неуморно, представят ни новини и събития, които много често са се случили една седмица, след като реалното събитие е гръмнало в социалната мрежа…

Е, вярно, свободните ни медии не са разобличили, например, нито един магистрат, който е фен на Хитлер. А такива магистрати има. Не са разобличили нито един министър, който е откраднал от държавата си няколко милиона. А такива министри има много. Не са разобличили нито един министър-председател, който е станал причина за фаталния крах на стотиците самоубили се в периода на демокрацията у нас…А такива министър-председатели има много.

Пък и защо ни е свободна преса? Имаме си ФБ. Тук всичко е свободно – можеш да си псуваш, можеш да си бъбриш, можеш да си въртиш виртуална любов дори, можеш да водиш дълбоки политически спорове…А ТЕ могат да те наблюдават постоянно. Чудно, нали?! Ти си мислиш, че вееш байрака на Свободата, а те ти записват ЕГН-то и засичат изходната точка на компа ти.

С една дума – в България живеем в либерален капитализъм. Може да е вълчи, но се нарича либерален капитализъм. Нещо като вълк в овча кожа с една дума. Този наш капитализъм си има национални черти. Точно както съществува либерален капитализъм с английска специфика, с бразилска, с канадска, с италианска, с полска и прочие специфики.

Да, имаме корупция, да, политиците ни са всевластни, но пък над тях има друга власт – финансовата. И тя е всевластна. Над финансовата пък има друга власт – международната финансова и политическа такава. И така – пирамидата на властта нараства, представяте ли си я вече? Да, и съдиите ни работят лошо, леко ги подкупват някои просто – но това е то либералния капитализъм.

Ако трябва да продължа с описанието на либералния капитализъм, няма как да не спомена, че той е още нещо – той е  банкрут, нерентабилни предприятия, упадък в образованието, смърт в болниците, търговия пак в болниците, а не само при гащите в магазините, търговия в аптеките, а не само при салама и кренвиршите. А при салама и кренвиршите либерализма се познава по пълнежа им – има ли месо, значи няма либерализъм.

Изводът е много прост – Бойко Борисов, макар и той да не знае, че е либерал, си е един недоразвит, но недоразвит либерал. За България той си е очевидно вреден. Преди дни прочетох какво е казала за управлението на Бойко Борисов новата американска посланичка в България – нарекла е управлението ни АВТОРИТАРНО. Е, браво на Обама, че замени онзи Уорлик с тази така откровена жена. Благодаря ти, о, Обама, ти, най-леви човече в Америка, хе-хе
Дано да разбирате иронията ми. Защото ако не я разбирате, значи не съм си свършила добре пропагандната работа.

Та, говорихме за извода – ако Бойко Борисов изведнъж реши да се превърне в един завършен и качествен либерал, пази Боже. Представяте ли си тогава какво ще ни се случи?! Плюйте си три пъти в пазвата – за да не ни се случи. Това ще ни е окончателния край, да знаете. Бат Бойко, остани си неориентиран либерал, моля те! Колкото си по-неориентиран, толкова по-добре ще се ориентираме ние в либерално-капиталистическата обстановка. И без това вече ти усетихме маниера на поведение. Ще маневрираме до край! Маневра след маневра, завой след завой, чупка тук, чупка там – това прави народа ни в либералния капитализъм, чупки в кръста. В буквалния и в преносния смисъл на думата.

Ето, това е по-важно от свободата, за която всички ревем – Оцеляването! То ли е по-важно от свободата ни сега, братлета?

Защото м…та ни  такова този либерален капитализъм, та вече престанахме да мислим за свободата като за свобода.

И я заменихме с оцеляване!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s