Къде отдъхват държавниците („La Vanguardia“, Испания)

7 Папска Резиденция Ватикана lazio3Всички държавни мъже имат официални резиденции, където осъществяват длъжностните си задължения. Но някои дори имат лични резиденции, където отдъхват след работния ден.

Но има само малко места в света, предназначени за истинска и активна тяхна почивка, където държавните мъже са по време на отпуск или кратък отдих. Тези резиденции са държавна собственост. От тях се ползват само крале и президенти. В света има не повече от 30 държави, чиито лидери притежават подобни привилегии.

“Пребиваването на членовете на кралския двор в летните резиденции е било типично за френската монархия”, казва Жоан Ботеля, завеждащ катедра по политически науки в Автономния университет на Балселона. Тези резиденции позволяват на държавните лидери да “се дистанцират от всички, които постоянно се стремят да са по-близо до тях”. Резиденциите им позволяват да се скрият от цялата армия придворни (ако ползваме старата терминология), които винаги се стремят да получат някакви придобивки от властимащите. Но доколко отговарят тези резиденции на общодържавните интереси. Може да се спори около следното: дали е правилно държавните мъже, които и така притежават огромни привилегии, да имат и още една разкошна резиденция (чиято издръжка коства немалко бюджетни средства), особено когато визитите им там имат епизодичен характер. В някои случаи резиденциите се използват интензивно. Истината е, че някои резиденции вече са се превърнали в нарицателни имена, защото в тях се провеждат важни политически срещи, по време на които се вземат решения, променящи хода на историческите събития.

Кастел Порциано

Рим, Италия

1Castel Парциано redimТова е участък с площ 6 000 квадратни метра, покрит със средиземноморска растителност, с 3-километров див плаж. Тук са разположени селце, замък и църква. Немира се на 15-минути езда от Рим и е зона за отдих на президентите на Италианската република. Когато през 1870 г. Рим става столица на кралството, възниква необходимост да се потърси за любителя на лова крал Виктор Мануел II, който не бил привикнал към стила на живот на Вечния град, подходящо място, където би се чувствал комфортно. През 1872 г. държавата придобива имението от аристократичното семейство Грациоли. Съдбата на краля се оказала печална, защото по време на лов той заболял от възпаление на белите дробове и умрял през 1878 г. Местността е истински рай за представителите на растителния и животинския свят. През 60-те години на миналия век по време на снимките на филма “Библия” избягала мечка, която намерила прекрасно убежище за себе си в резиденцията. Президентът Джузеппе Сарагат, който бил на власт от 1964 до 1971 г., устройвал в замъка Porziano истински ловни пирове, на които канил приятели, журналисти и актьори. За седем години той убил 3225 животни. Разказват, че Сарагат подарявал на гостите си салами, приготвени от месото на убитите от самия не го животни. Президентът Сандро Пертини, който обичал да играе на карти с местните селяни, обявил местността за резерват, забранен за посещения.

Кемп-Дейвид

Вашингтон, САЩ

2Кемп Дейвид_1280Разположена на 100 км северно от Вашингтон, резиденцията била построена през 30-те години за федералните агенти и членовете на семействата им. Извънградска резиденция на САЩ тя станала по времето на Франклин Рузвелт през 1942 г. Той я наричал Шангри-Ла, приказната страна в Хималаите, макар жената на следващия президент на САЩ Хари Труман да смятала резиденцията за непривлекателна. Кемп-Дейвид е наречена в чест на бащата на президента Дуайт Айзенхауер. В своята 70-годишна история резиденцията е приела повече от 50 държавни мъже от различни страни. През 1943 г. президентът на САЩ Рузвелт и братинският премиер-министър Уинстън Чърчил обсъждали в Кемп-Дейвид плановете за операция Нормандия. Резиденцията придобива световна известност във връзка с договора, подписан между израелския министър-председател Менахем Бегин и египетския президент Ануар Садат. През 1993 г. под председателството на Бил Клинтън тук се състои срещата между израелския премиер Ицхак Рабин и лидера на Палестина Ясер Арафат, в хода на която е подписан договор за мир в Близкия Изток. Хосе Мария Аснар от Испания посетил Кемп-Дейвид през 2002 г. за преговорите с президента на САЩ Джордж Буш. Обама провежда тук съвещание на лидерите на държавите от голямата осморка. Резиденцията се състои от 11 бунгала, разхвърляни на площ от повече от 50 хектара.

 

 

Чекерс

Елесбороу, Великобритания

3 Чекеръс 1Британското кралско семейство притежава голямо количество собственост, но това място е смятано за резиденция, в която пълноценно си почива министър-председателят. Произходът на резиденцията не е ясен и дори е загадъчен. Бившата жена на премиер-министъра Джон Мейджър e описала мястото в книгата си “Чекерс: загадъчният дом на премиер-министъра и неговата история”. В миналото резиденцията била затвор. Тук са били заточении лейди Мери Грей, правнучка на краля на Англия Хенрих VII. Цялата й вина била в това, че те омъжила без позволението на кралското семейство. Кралица Елизабет I я лишила от всички привилегии, с които се ползвало семейството й, и я задържала тук в изгнание, “за да не народи неизвестно от кого и колко”. Лейди Мери Грей била заточена тук две години. В дома се пазят личните вещи на  Оливър Кромуел и дневникът на адмирал Нелсън. По съображения за сигурност, по време на Втората световна война Уинстън Чърчил се стараел често да не посещава имението. Гордън Браун, обратно, пребивавал тук често, по време на почивните дни. Дейвид и Виктория Бекъм също често посещават Чекерс.

 

 

Завидово и Ново-Огарево

Подмосковието, Русия

Завидово 017.jpegЗавидово е извънградската резиденция, в която отпочива президентът на Русия, а преди него тя е приемала редица съветски ръководители. По данни на ЮНЕСКО, това е едно от местата на Земята, в които природата е съхранена в най-голяма степен, благодарение на разнообразната биосфера. Завидово се намира само на 150 километра от Москва и заема територия от 1250 квадратни километра. Тук са били всички комунистически лидери от времето на студената война – Тито, Фидел Кастро, Ерих Хонекер и Янош Кадър. Комплексът получава статуса на президентска резиденция чрез Указ на Борис Елцин през 1996 г. Ново-Огарево е президентска резиденция след идването на власт на Владимир Путин. Резиденцията е обградена от 6-метрова стена.

 

 

 

 

Брегансон

Лазурният бряг, Франция

5 Брегансон DSC_0339 - Version 2През 1964 г. генерал Де Гол търсел извънградска резиденция за отдих в южна Франция. За целта била подготвена военната крепост Брегансон, издигната през XVI век. Тя е разположена на хълм с височина 35 метра и била в полуразрушено състояние. Де Гол провел само една нощ там и се заклел, че повече тук кракът му няма да стъпи. Неговият наследник Жорж Помпиду, обратно, гостувал в резиденцията често. Жена му я оборудвала с нови мебели, и съпружеската двойка отпочивала тук често. Валери Жискар дЕстен се разпоредил да направят дупка в стената, за да се скрие от неудобните погледи. Франсуа Митеран почти не стъпвал в Брегансон, докато Жак Ширак, веднага след избирането си на поста, започнал да посещава резиденцията през лятото. Но, както съобщават френските средства за масова информация, много бързо му омръзнало, и следващата година той се отправил към остров Реюньон. През май 2007 г., веднага след встъпването в длъжност на Никола Саркози, жена му Сесилия посетила резиденцията, за да огледа мястото. Но тя нямала достатъчно време, за да се разположи там, защото през октомври същата година се развела и отстъпила мястото си на Карла Бруни, която посетила резиденцията, вече като бременна. Франсуа Оланд продължава традицията на Брегансон.

Маривент

остров Майорка, Испания

MariventМясто за летен отдих на кралското семейство. 33 000 квадратни метра. Не е национален резерват. Автономна област на Балеарските острови. Имението е построено от архитект Гилием Фортеза Пиня през 1925 г. по поръчка на египетския художник от гръцки произход Хуан де Саридакис, който остава да живее тук до смъртта си през 1963 г. Неговата вдовица, Асунсион Маркони, предала земята и двореца на провинциалния съвет на Балеарските острови с едно условие: тук трябвало да бъде открит музей за посещения за граждани, посветен на творчеството на художника. Това условие се изпълнявало до 1973 г., когато провинциалният съвет подарил резиденцията на Хуан Карлос и принцеса София. Решението предизвикало остър съдебен спор. През 1988 г. Върховният съвет излязъл с решение в полза на семейство Саридакис, което отново придобило имуществото си. Маркос Торио, автор на книгата “Летните сезони на Майорка”, твърди, че поддръжката на резиденцията е 1.6 милиона евро за година. През годините към първоначалния дворец били добавени още няколко сгради, съединени с него чрез пътечки. Както пише в творбата си Торио, тази загадъчна вила е достатъчно скромна, в нея няма никакви излишества. Явно, именно кралица София е настояла за това, на терасата да бъдат поставени няколко пластмасови стола, за да може по-лесно да ги измива.

 

Кастел Гандолфо

Албано, Ватикана

7 Папска Резиденция Ватикана lazio3Мястото на хълмовете, които обграждат езерото Албано, разположено на няколко километра от Рим, станало собственост на финансово-административния съвет на Ватикана в началото на XVI век. Папа Урбан VIII (1568-1644), който преди това бил кардинал Барберини, се разпоредил да превърнат стария замък в неголям дворец за главата на Римо-католическата църква. Неговият наследник Папа Инокентий X нито веднъж не посетил резиденцията. Папа Александър VII заповядал дворецът да се дооформи от великия италианец Джовани Лоренцо Бернини. Разказват, че Инокентий XI (1611-1689) веднъж прекарал една нощ в папския дворец, по време на дъждовна буря с гъста мъгла. Той бил така изплашен, че повече не се върнал тук. А Папа Климент XIV много обичал да язди в тази гориста местност. Наистина, през 1770 г. му се наложило да сложи край на увлечението си, защото на два пъти паднал. През 1870 г., когато римските войски влезли в Рим и епохата на Папските области завършила, Папа Пий IX си стоял само във Ватикана. Докато не били подписани Латеранските договори, нито един римски папа не стъпил в Кастел Гандолфо. През февруари 1944 г. зоната била подложена на бомбардировка от американската авиация, която водела бойни действия против хитлеровата коалиция. Загинали стотици мирни жители. Днес жертвите са наричани “непредвидени”. Започвайки от 70-те години, римските папи пристигат тук с въртолети. Папа Йоан Павел II нарича Кастел Гандолфо “Ватикана – 2”.

Ла Марета

Лансароте, Испания

8 Ла Марета CastleРезиденцията носи името на местността, в която е построена. Там се намирал резервоар, който бил създаден за съхранението на дъждовна вода. С нея поили домашните животни, които отглеждали в околностите. Резиденцията е построена по проект на известния канарски архитект Сесар Манрике, площта й е 15.5 хиляди квадратни метра. В жилищния комплекс влизат 10 бунгала и 2 басейна. Резерватът е поръчан от краля на Йордания Хюсеин. Неговият син провел тук медения си месец, но самият монарх  никога не стъпил в резиденцията и я подарил на краля на Испания Хуан Карлос през 1980 г. Кралят, на свой ред, я предоставил на държавата. Мястото е свързано с печални спомени за испанската корона. Тук умряла графинята на Барселона и тук били на почивка Хуан Карлос и доня София, когато умряла инфантата Мария Кристина де Бурбон. Хосе Луис Родригес Сапатеро избрал Ла Марета за място на отдих и, както съобщават някои средства за масова информация, потрошил за ремонт 270 000 евро. В Ла Марета вече има площадки за баскетбол, любимият спорт на Сапатеро. През 2008 г. тук е построена въртолетна площадка. Само охраната на резиденцията поглъща 120 000 евро на година.

 

 

Доняна

Кадис, Испания

9 Доняна Филипе ГонсалесLifeWatchПрез XIV век крал Алфонсо XI направил тези земи, принадлежащи на херцога на Медина Сидония, едно от своите любими ловни ъгълчета. Резиденцията Марисмиляс, простираща се върху 11 000 хектара, принадлежала на граф Тарифа, който я преформатирал в колониален английски стил. Сапатеро определял мястото за любимо. То диша с някаква “райска самота”, спомня си един от последните собственици, Карлос Моренес и Мариятега, маркиз дел Борджето. Доколкото дворецът се намира в охранявана зона, той е трудно достъпно място. Има два начина за това: да се преплува река Гвадалкивир от Санлукара де Барамеда до Кадис, и вече оттук да се стигне до двореца, намиращ се на 5 км, или по време на отлива да се преминат 30 км по брега, отделящ резиденцията от населеното място Маталаскиняс, провинция Уелва. Писателката Фернан Кабалеро нарича това място “пустиня и рай, цветуща градина и пустош”. Хуан Карлос де Бурбон, когато още не бил крал, през октомври 1953 г. участвал тук в първия в живота си лов. Дворецът има 15 спални. Хорхе Молина написал за мястото цяла книга – “Доняна – всичко беше ново и грубо”. Там четем следното: “Всичко започна от неголемия ловен дом, с течение на времето се превърна в кортеж. Съществува легенда, че на 15-метровата маса от червено дърво е било извършено заупокойно бдение върху намиращия се върху нея анархо-синдикалист Буенавентура Дурути, но доказателства за това липсват”, разказва Молина. “Спомням си, че веднъж тук беше Кофи Анан, но никой не му обърна внимание. Тук се е спирал един португалски политик, който тъкмо беше изгубил изборите”. От един от балконите на резиденцията премиер-министърът Тони Блеър заяви пред ВВС, че страната му ще започне война с Ирак. Филипе Гонсалес, когато се намира в Доняна, води скромен селски живот. “Една сутрин той с градинарите отряза една палма”, разказва Молина.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s