Сирийската опозиция отхвърли предложенията на Асад

Syrian President Bashar al-Assad delivering a speech at Damascus UniversityСирийската опозиция заяви в неделя, че не приема предложенията за мирно регулиране на конфликта в страната, предложени от президента на Сирия Башар Асад в обръщението му към нацията, предаде агенция Ройтерс.

“Предложението на Асад подсказва, че той иска да отреже пътя за политическо разрешаване на конфликта, което може да бъде постигнато в хода на предстоящите преговори между Русия и САЩ с участието на Брахими. Опозицията не приема каквито и да било предложения, докато Асад остава на власт”, – заяви представителят на Националната коалиция Валид Банни.

По-рано, по време на публичното изявление Асад заяви, че правителството му иска политическо разрешаване на кризата в страната, но за сега правителството няма партньори, с които да проведе преговорите. Асад нарече опозицията “марионетки, които създаде Запада”. Сред мерките, които Асад предложи да спиране на кръвопролитието, е и спиране финансирането отвън на въоръжената опозиция, която в голямата си част се състои от хора от друга националност.

Представители на редица групировки и политически сили на 11 ноември в столицата на Катар Доха обявиха за създаването на Национална коалиция на сирийската опозиция. Коалицията, чиято щаб-квартира се намира в Кайро, се обяви за законен представител на сирийския народ и изиска от международната общност оръжия и пари за борба с режима на Асад. Коалицията вече е призната от редица арабски и някои европейски страни, в частност, Франция, Великобритания и САЩ. В същото време опозиционните групи и въоръжени отряди на опозицията вътре в Сирия заявиха, че нямат отношение към Националната коалиция и не смятат да се съобразяват с нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s