Мадрид протестира срещу приватизацията на здравните заведения

Thousands of Spaniards protest austerity policiesХиляди протестират в Мадрид

Хиляди излязоха в понеделник на масов протест в столицата на Испания Мадрид, за да изразят несъгласието си с плановете на властите да приватизират редица медицински центрове и обществени болници.

Протестите против новите мерки на икономии започнаха в Испания в средата на ноември 2012 г. В средствата за масова информация те получиха името “белия прилив”. Днешната демонстрация, първата за 2013 г., е организирана от мадридската Асоциация на лекарите-специалисти, а също от организацията PATUsalud – съвместна платформа на работниците от системата на здравеопазването и пациентите.

Участниците в манифестацията с плакати “Здравеопазването не се продава” се събират и в момента на централния площад Пуерта-дел-Сол, където планират да проведат “митинг на мълчание в знак на скръб за загиващата безплатна медицина”. Те ще прочетат манифест в защита на съществуващата система на здравеопазване в Испания. За сега манифестацията преминава без инциденти.

Мадрид 3_nПрез 2012 г. Мадрид предложи, за да икономиса бюджетни средства, да проведе частична приватизация на 6 от 20-те държавни болници, и на 27 от 268-те медицински центъра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s