БЪЛГАРИЯ НА 42-РО МЯСТО ПО ЧОВЕШКА СВОБОДА

400156_10151261974582550_519597050_nБългария е на 42-ро място по човешка свобода, съобщава Институтът по пазарна икономика днес.
Нова Зеландия е първенец по човешка свобода, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия според дебютното издание „Световен индекс на човешката свобода”, публикувано днес от канадския институт „Фрейзър” и германския „Либерален Институт” с подкрепата на американския институт „Катон”.
Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за „Икономическата свобода по света” на „Фрейзър” и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Резултатът на България от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър.
Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.

Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, не са изненада:
·    недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност);
·    несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите;
·    нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например религиозни.
Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.
Европа

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода на практика във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват що се касае до икономиката.
Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси. Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другият полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.

Един отговор на “БЪЛГАРИЯ НА 42-РО МЯСТО ПО ЧОВЕШКА СВОБОДА

  1. Цялата ни държава България не е икономически свободна:
    Банките, златото, енергийните източници и разпределителните дружества, промишленост, земеделско производство, моловете.А?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s