Войната на САЩ в Афганистан: реалността е грозна

Tanja Hoess, Ian SoosХиляди американски войници се борят за свободата и демокрацията по целия свят, а после се връщат у дома си – пречупени душевно и физически. Впрочем, американските средства за масова информация не обичат да говорят за това.

Да, президентът на САЩ Обама говори вдъхновяващо и оптимистично. Той произнесе немалко речи, опитвайки се да убеди американците, че войната в Афганистан си е струвала жертвите.

“Когато вие пропускате рождените дни, футболните мачове, в които играят децата ви, или годишнината от сватбата си, разберете, вашите близки могат да празнуват тези събития тъкмо благодарение на вас”, – така говори президентът на САЩ Барак Обама.

Но когато войниците се върнат у дома, се оказва, че те не само са пропуснали важните събития – те са изгубили себе си.

“Когато вземаш участие във военни действия, убиваш, когато си повеч от година във военна обстановка – се превръщаш в друг човек”, – разказва Тим Кени, от Националната гвардия на САЩ.

Преди две години Тим Кени се връща у дома си с тежки рани. Той бил в Афганистан 10 месеца. Военната машина, на която бил артилерист, е била взирявана 9 пъти. Кени казва, че има посттравматичен синдром, че е бил на границата на самоубийството. Но той не е могъл да намери начин да приключи със себе си. Такъв, който да не причини болка на семейството му.

Тим успял да запази себе си, но много от войниците не успели.

Статистиката е безжалостна: за изминалата година в Афганистан повече са самоубилите се американски войници, отколкото тези, които са загинали от вражеска ръка. По едно самоубийство на ден.

“Струва ми се, те избират този път, защото мислят, че няма да успеят да живеят нормален живот след това. Те се самоубиват, защото предполагат, че никога няма да успеят отново да станат част от обществото”, – предполага Тим Кени.

Властта се стреми да представи войната в Афганистан като успешна кампания, но за тези, които се връщат у дома, това съвсем не е така. По думите на Карен Квятковски, подполковник от ВВС на САЩ в оставка, правителството се опитва да представи войната в най-добра светлина, за да може провалът да изглежда като успех.

Централните средства за масова информация на САЩ буквално благоговеят пред всички, които имат отношение към военните. И въпросите около войната в Афганистан обикновено се свеждат до следната формулировка: “Сержант, кажете, с какво от свършеното се гордеете повече от всичко?”

воины-сшаТезата, че целта оправдава средствата, се внушава постоянно. Самите цели често се формулират абстрактно, например, термините за “свободата и безопасността” придобиват твърде обтекаеми проекции.

Ето какво казва един войник от ефира на CNN в отговор на въпроса какво му е дала войната: “Много ми даде тя. В Афганистан, както и в Ирак – аз там воювах, – се вижда, че хората започват да проявяват самостоятелност. Ние им дадохме повече права и свободи, и така нататък”.

“И така нататък” включва в себе си почти 20 хиляди загинали сред мирното население на Афганистан и рязък ръст на производството на наркотици от момента на влизането на коалицията на територията на страната.

За това няма да разкажат централните средства за масова информация. Както и за това, че болшинството от афганистанците няма да дочакат извеждането на американските войски. Вместо това – светът ще види поредната история на успеха. В ефира военните обикновено казват, че ще тръгнат на поредната си война без каквото и да е съмнение.

Една майка на войник, която се страхувала, че ще изпратят сина й в Афганистан, нарисувала цяла серия от картини. Нейното вдъхновение, за съжаление, бил страхът. Тези произведения отразяват мощно мъката й по тези, които се връщат в родината си пречупени, и тези, които въобще не се връщат. Видения, които противоречат на тезата, че достигането на целите трябва да се плати с цената на човешките страдания.

Само припомняме, че през 2014 г. военното присъствие на войските на НАТО в Афганистан ще се съкрати съществено. Барак Обама предложи да се оставят в Афганистан 9 хиляди военни на САЩ – за да попречи на Русия и Китай да регулират ситуацията в Афганистан. Без намесата на САЩ, Русия с лекота би постигнала пряка връзка от Таджитистан през Афганистан с Иран и Пакистан, а в по-далечен план – с Индия. Китай би получил допълнителен достъп към иранските енергоресурси, а Русия – достъп до газопровода в Индия, а също контрол над ГТС Иран-Китай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s