Земята: смяна на епохите

Planet-earthСпоред сп. «Nature», въздействието на човека върху обкръжаващата среда ще доведе планетата до точката на промяна. За последен път това се е случило преди 12 000 години, пише френското издание „Libération“.
Обикновено Холивуд представя края на света като сблъсък с гигантски метеорит, катаклизъм или атомна война.
Но в изследване, завършено в края на юни от мултидисциплинарен международен екип, състоящ се от 20 учени, се казва, че с бързи крачки се приближаваме към неминуем и необратим крах на екосистемата, от която зависи човешката цивилизация. Ако се разруши екосистемата, бъдещето ни е абсолютно мъгливо. Някои от учените признават, че са “ужасени” от собствените си изводи.

Неизвестност. Биосферата на прага на преминаването от една фаза в друга, е хвърлена в неизвестност. Няколко феномена привличат вниманието: ускорената загуба на биоразнообразието, нарастването броя на климатичните катаклизми: “Когато се променя метода на функциониране на екосистемата, се появяват феномени, които наричаме промяна на състоянието, обяснява Бруно Давид от лаборатонрия по биогеонаука CNRS в Дижон. Днес сме на прага на подобна рязка промяна”.

В хода на миналите кризи, радикалните изменения са предизвикани от земната биохимия – изригване на вулкани или гигантски метеорити. Този път причина, според учените, е човекът. Според палеоеколога Тони Барноски, който е координатор на изследването, хората са “достатъчно влиятелни”, за да изменят условията на живот на Земята, радикално променяйки екосистемата и климата. “Просто казано, промените се ускоряват от поведението на човека и неговите потребности”, – казва Стив Карпентер от Университета Уисконсин.

Тез изменения могат да бъдат незначителни и локални, огричаващи се с границите на езеро… “Но най-големите промени е трудно да се определят”, – пояснява Мартен Шефер, пионер на изследванията в областта. Шефер не е сигурен, че ни очаква само една точка на промяна. “В миналото на Земята са се случили колосални промени. Подобни има и в момента. Разликата е в това, че днес виждаме как те се приближават…”.
 
Промените предизвикват две неща: ефект на прага или ефект на масата. Първият е трудно да се предвиди, защото критичната точка се достига постепенно. Ефектът на масата никога не е неочакван. Хората променят вида и функциите на екосистемата, предизвиквайки промени от неголям мащаб, които, съчетавайки се помежду си, формират поредица от събития, водещи до глобални промени.

FРикошет. Според Барнаски, причината за проблемите е промяната в типа на използването на земята, и една след това – промяната на климата. Човечеството промени 43 % от сушата, унищожавайки горите, за да развива на тяхно място интензивно селско стопанство, ликвидирайки природата, за да построи на нейно място градове. “Този рикошет повлия почти на цялата останала земна повърхност: една трета от питейната вода се отвежда за нуждите на човека, 20 % от това, което ражда земята, отива за нуждите на човека”, – пояснява Барноски.

Това се случва на планетата не за първи път. Промени са претърпели в миналото кораловите рифове, пустинята Сахара, която е била плодородна зона с пищна растителност преди 5 500 години. Но 20-те учени твърдят, че предстоящите промени за Земята ще бъдат много резки: най-лошите изменения ще се случат в този век, вероятно, до 2050 г. “Доказателствата за това са достатъчно нагледни. Не можем да игнорираме някои биологически реалности”, – твърди Берноски. Обикновено измененията са плод на хиляди, дори милиони години. За 500 милиона години Земята е преживяла пет крупни кризиса, които са довели до пет масови измирания на планетата. За последен път това се случило преди 65 милиона години и довело до гибелта на динозаврите. Преди 12 000 години преходът от ледниковия период към следващия продължил хиляда години. Оттогава климатът в глобален смисъл е стабилен, което позволи на човека да се развие до такава степен, че успя да полети до Луната.

Какво ще се случи? Вероятно, ще сме свидетели на преместване на видовете на необитаемите части на Земята, колосална загуба на биоразнообразието, поява на нови биовидове и – защо не – тропически гори в Антарктида. “За последен път това се случило преди 12 00 години: изчезнали половината млекопитаещи с тегло над 50 кг”, – разказва Барноски. “Промените таят в себе си много сюрпризи, но ние знаем за тях достатъчно, за да разбираме, че светът ще се различава значително от този, който беше през последните 11 000 години, – предупреждава той. – И ние, които на Земята сме 7 милиарда, ще почувстваме всичко това върху себе си”.

2 отговора на “Земята: смяна на епохите

  1. Основната причина е глупостта на хората, които не могат да схванат, че не са господари на Вселената и робуват на всякакви низки страсти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s