И в Папуа Нова Гвинея с по-високи заплати от България

Pбpu358Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро.

Ирак, който бе изравнен със земята от и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро.

Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро.

В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро.

В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро.

„Икономическият гигант“ остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро.

Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго – 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис – 387,20 евро, Антигуа и Барбуда – 337,92 евро.

При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб.

Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу.

Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава – член на ЕС и НАТО.

Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България.

Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина.

Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина.

Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът – за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.

Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България!

Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България!

Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите!

Иранецът има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, „македонецът“ има 6,92% по-висока покупателна способност от българина!

Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико – 79,28% по-висока, в Пуерто Рико – 147,08% по-висока и т.н.

Ние сме една от най-бедните нации в света.

По-бедни от повечето държави от Третия свят.

Кой е виновен за това?

Папуа Нова Гвинея 3_n

74 отговора на “И в Папуа Нова Гвинея с по-високи заплати от България

 1. Глупости,защо не кажат колко процента в България взимат минимална заплата и колко в гореспоменатите страни . Тук при нас са не повече от 5 до 10% ,а там са сигурно 60 до 80% ..

 2. И като се знае че там едва ли плащат по 200 лева ток да много по добре от нас

 3. Ясно е,че вече дори не може да се сравняваме и със третия свят! Жалка пародия на още по-малките територия, нация имаща в кръвта си циганска жилка,нация играеща чалга,това не е държава…Това е машина…!!!!машина за производство на цигани!! Младите избягаха,а старите умряха,населението намаля наполовина…. Филм на ужасите

 4. Към този (купен) уважаем журналист които е напълно безпристрастен и към тези които пишете защо не отидете в някоя от тези мноооого по добре живеещи страни да си работите и живеете ?? да видим как ще си прекарате

  • Чадо Мое, за жалост си се появил на този свят не според Моите правила, а през по-задно отверстие. Намесата в това отверстие води до отделяне на рядка и миризлива маса. От нея, чадо, Човеци не стават!

 5. Вече повече от 70г. Българският враг тормози народа с 10- 12 пъти по- ниски заплати от нормалното. Гони или убива умните българи от България. Време е да променим това и да накажем виновниците.

 6. Да ви питам, чада мои:
  Аз, като създадох света, една стотинка не получих. На кого и от кого трябва да се жалвам?

 7. Много неща са казани и повечето популистки. Все някой друг ни е виновен. А има обективни причини да е беден българинът:
  1. Има едно понятие производителност на труда му казват – на последно място в Европа.
  2. По притежание на недвижима собственост сме на челно място в Европа. В белите страни само богатите имат повече частна собственост. Значи тука нещо е сбъркано. Значи не сме бедни но много плачеме.
  3. По брой на инвалиди сигурно сме на първо място – за 25 г. са нараснали 10 пъти. Не си спомням да е имало война! Много паразити в държавата има. Това е една от основните причини за бедността.
  4. Има още много неща които ни пречат, но най-много ни пречат завистта, дяволъка и мотото че с работа богат не се става. Богат се става с предприемчивост 1% и 99% работа и постоянство, това което по тези ширини липсва. Тук всеки се стреми да те прецака, а после се чуди него когато го прецакат. Ама с прецакването няма прогрес. Ние си играем на прецакване и след това се чудим как някои са толкова успели, а ние на едно място си стоим.

  • По производителност сме на последно място , защото всеки 2-ри е от администрацията. Българина трябва да има 140% производителност , за да достигне изискваните 70.
   Инвалидите от къде са – храним се с васякакви боклуци , разболяваме се през ден , никакви витамини в храната – ти как искаш здрава раса. Моля те , не разсъждавай като клатикурчовците в парламента , а се вземи в ръце и помисли. Ако те не ни лъжат че не сме продуктивни , то тогава ще искаме заплати , така си ни ебават както искат те.

  • Такива като тебе дето 20 години ни убеждават ,че сме много мързеливи и затова сме бедни…баста.Работата е там ,че подлоги словесни еквелибристи ни внушават вина,че не работим за да прикрият уялите се работодатели,които живеят в палати и карат супер луксозни автомобили,докто ние се чудим как да си платиме тока,а родителите ни ровят по кофите за смет….баста!

 8. Vinovni sme samo nie…..ovcete, che tarpim vsichki tezi bokluci tolkova godini samo da kradat, a nie da sme silni kogato sme na masa. I mejdunarodniq zagovor razbira se, no mojehme pone momentniq si status da promenim. Bravo na papuasite!

 9. В Швейцария, където минималнат работна заплата е 0 (защото там няма такава), са най-бедните в света и мизерстват, нали?

  • Така ли?За колко минимална ставка работят на час тогава?Като разбереш колко е почасовата минимална ставка, ще можеш като умножиш по седем или по осем, колкото им е там дължината на работния ден по закон, после това ще умножиш по 21 или 22 колкото работни дни има в месеца и ще получиш минималната работна заплата в Швейцария.
   А начина по който си задал въпроса си е некоректен.

   • Понятието минимална работна заплата не съществува в няколко европейски държави, Германия и Швейцария например. В тези държави никой не се хваща да работи за по малко от 600 евро, защото социалната им система е така устроена, че ако си социално слаб вземаш 600 евро и държавата ти дава жилище и ти покрива сметките.

  • Ми ето това е пример, че в условия на пазарна икономика, именно икономиката в страната определя заплатите, а не държавата. Това е пазар, като всеки друг, щом си получил пари значи си продал нещо, толкова е просто. Щом толкова си си оценил труда толкова ще получиш, което означава, че си лош продавач.

  • Швейцария отказа най-високата минимална работна заплата
   76,3% от гласувалите на референдума в страната отхвърлиха предложението работната надница да бъде 25 долара на час

 10. Моля авторът да сподели откъде има тази информация – прегледах Уикипедия страниците на няколко от страните тук както и CIA World Factbook – не мога да намеря никаква информация за минимален или среден доход (средният доход в Балгария според Уикипедия е $400 нето).

  • Абе кюфтак с кюфтак-а ти бе…! Ти колко пари вземаш бе льольо??? 400 долара ли??? Не ми гледай кой какво е написал Щото ако напишат, че си гей за такъв ли ще се признаеш???

   • Селянчето, чети хубаво преди да обиждаш – човека е писал за средния доход, който наистина по статистика е висок.

   • Средната работна заплата не е 400 $ ,а 400 евро в България,Само че от нея се одържат околко 10-15 % осигуровки от работника,като не вярвате вървете в Папуа или там където беше.

  • Sigurno i ti ne si razbral ne 400 dolara a 400 leva , a tia kadeto pishat v uikipedia sa provokatori i hora na Oresharski.

 11. ЕЙ ГЛУПАЦИ АКО МИНИМАЛНАТА СТАНЕ 500ЛВ. НИКОЙ НЯМА ДА РАБОТИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ВИЕ СТЕ БЕЛИ РОБИ И РОБИНИ И 300ЛВ. СА ВИ МНОГО! УТРЕ И ДЖИПА ЩЕ ИСКАТЕ ДА МИ СЕДНЕТЕ. ТРЯБВА ДА СИ ЗНАЕТЕ МЯСТОТО А ТО Е НА ДЪНОТО.

  • Ей,Мухльо да ми седнеш на КУ…..Ще ти взема и джипа и здравето лайнар смотан.Бъди съпричастен с болката на хората олигофрен че накрая ти ще ядеш голата опашка МУХЪЛ.

  • И женати ще поискам даже, и знаеш ли какво колкото и да съм богат винаги ще съм съпричастен с народа, винаги съм им давал пари отгоре, винаги съм им давал пари безвъзмездно , защото всички мои работници са ми мили, защото са българи, а ти си лайно със самочувствие, боклук, искаш ли да ти правя ветрило със 10 хил. евро пред лицето да видиш как ще клекнеш, че и жена си ще ми предложиш смотаняк нещастен

  • Е много прост коментар, лишен от всякаква задълбоченост и човечност. Винаги ми става болно , когато се сблъскам с бездушие извиращо от личност израснала в България !

 12. Другарки и другари,

  съжалявам ако трябва да ви разочаровам, но тази статийка е евтин сензационен псевдожурнализъм, който се базира на фантазии… един бегъл поглед в интернет показва че номиналният БВП (брутен вътрешен продукт) на Папуа е 1800-1900 долара на година; за България той е 7300-7700 долара годишно т.е. близо 4 пъти по-висок… за да не ми опонира някой с аргумента че там цените били по-ниски, ето и БВП преизчислен през покупателна способност: 2500-2600 долара на година за Папуа срещу 14 825 за България. Това разбира се не означава че сме цъфнали и вързали, но във всеки случай сме добре от папуасите… данните за минималната заплата са също свободно съчинение, минималната заплата е около 9 долара на седмица, потърсете в интернет и ще намерите данни. Стига нихилизъм и самобичуване.

  • За съжаление това е вярно, че работните заплати в повечето от гореспоменатите страни са по-високи от българските..

   • Аз не съм много сигурен дали БВП е показателят който трябва да гледаме, защото той не показва дали се живее по-добре в даденият регион или по-точно тук (тъй като за другаде не съм се и интересувал). Това което ми прави впечатление изключвайки периода от 2008 до 2011-та година е как БВП на България расте но въпреки това не само,че не става по-добре ами се случва точно обратното!Още повече при сформирането на БВП не влизат доста фактори показващи реалното положение и услаовията за живот в страната.В заключение бих казал, че когато парите не се разпределят правилно,а и голяма част от биват откраднати, ако ще и БВП на Холандия да имаме пак ще живеем в мизерия!

  • Глупако.. БВП е едно – МРЗ е друго.. по твоята логика, според нашия БВП ние трябва да имаме 3-4 пъти по-малка МРЗ от Франция например… само, че нашата е 10-12 по-малка от френската.. От където да ти кажа под секрет – следва, че ти работиш (въпреки сивия сектор), но не ти плащат… А ако се пребори сивия сектор ще излезе, че БВП на глава от населението е приблизително колкото френския.. което ще рече – работиш колкото във Франция, но ти плащат 12 пъти по-малко..

   • Виж какво Анонимен приятелю аз съм учил технически науки за да мога да направя живота на хората по-лек и не съм от няколкото хиляди икономиста излизащи всяка година от съответните учебни заведения които очевидно нищо не научават там.Такаче няма как да знам всички подробности и точно за това ще те помоля да не ме наричаш ГЛУПАК!

  • хехе шматка, не съм чул някой да плаща в БВП или част от него. Това колко произвеждаме и колко остава и се спуска към долните нива са различни неща

  • Иво и всички коментиращи, Начина, по който се изразявате личи за какво сме заслужили! Липсва гражданско общество в България. Това е проблемът ни!!!

   • От този коментар се вижда,че за България има надежда,все още имаме истинско обществено мнение,тоест хора със обществено съзнание.

  • Точно така е Валери, ти обясни съвсем правилно нещата, пък нека някои по-горе да твърдят, че не било вярно. Жизненият стандарт зависи от ПРЕРАЗПРЕДЕЛНИЕТО на богатството в едно общество. При поголовна корупция и крадене ще си стоим все в това положение.

  • Ще се работи повече,АКО ИМА,КЪДЕ ДА СЕ РАБОТИ,А ЗА ДА ИМА,ТРЯБВА ТОЗИ,КОГОТО СМЕ ИЗБРАЛИ,В СЛУЧАЯ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ДА СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА ТОВА,А КАКВИ СА ТЕ ЛИ,АМИ ЯСНО Е,ЧЕ НЯМА ПРОСПЕРИЩА ДЪРЖАВА БЕЗ ИНДУСТРИЯ,А НИЕ ИМАМЕ ЛИ?,НЕ,ВЕЧЕ НЕ,ЗНАЧИ ДА РАБОТЯТ В ТАЗИ ПОСОКА ГОСПОДАТА УПРАВЛЯВАЩИ ,А ПРОСТО ТАКА ДА ГОВОРИМ,АБЕ РАБОТЕТЕ,ОК ,КЪДЕ???,КАМЪНИ ЛИ ДА ЧУКАМЕ,ОХЛЮВИ ЛИ ДА СЪБИРАМЕ,ДА ПРЕСТАНЕМ С ГЛУПОСТИТЕ,“АБЕ РАБОТЕТЕ“,ЗАЩОТО ПАДНАЛИ ОТ МАРС НЯМА И НА ВСЕКИ Е ЯСНО,ЧЕ РЕАЛНИ РАБОТНИ МЕСТА НЯМА,ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ-УЧАЩИ-СТУДЕНТИ ИЛИ СРЕДНИ СПЕЦОВЕ СА ПОТЕНЦИАЛНИ ЧИСТАЧИ И НЕСРЕТНИЦИ,ЗАТОВА ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТЕЗИ,КОИТО ИЗБИРАМЕ,ПРПОСТИЧКО И ЯСНО!!!

 13. Pingback: НАЗАЕМ ОТ “СВЕТЪТ ДНЕС”: И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ! « ЧЕСТНА ДУМА!·

 14. в чужбина срещнах една перуанка и вярно средните им заплати не са кой знае какво но там е много по втино от при нас а жилищата им са направо без пари излизали в левове апартаментите между 8 и 10 хиляди лева

 15. Хаха, ами да. Кой да е виновен. Самите ние, защото много обичаме да се сравняваме и да сме най-нещастните, вместо да седнем и да поработим малко. Хората, взимащи минимални заплати не са за жалене, защото болшинството са с основно образование – я имат, я не. Ако в училище се бяха постарали маааалко поне, сега нямаше да са на това ниво. Не м

  • Ами учеите, работещи за 300 лв и те ли нямат основно образование.

   • Dargava, v kojto vi6isti s 35 god. stag vzemat 200 leva – normalna li e?! A tzi, koito ne sa se mnogo trudili v u-6te – karat skapi koli i givejat s dgobni pari po edna min. zaplata. Dargava ta ni e – bez zakoni! Samo postanovlenij…

  • Да, виновни сме, че учихме, а не правихме далавери и не крадяхме!!! Образованието, драги не означава и добър социален статус! Завърших висшето си образование с отличен успех, но получавам малко над минималната заплата (недостатъчна да ми покрие дори сметката за ток!) . Като прибавя и пътните разходи, този месец дори съм доста на червено! ….
   Една мургава съгражданка преди известно време ме нарече „луда“, че работя
   за толкова пари!

  • Мисленето не се определя от образованието а от самоосъзнаването.Не е задължително да минеш всичките етапи на модифициране и пълнене на главата ти със подбрана информация,от определени хора,за да мислиш това ,което на тях им е угодно.Може и да се впишеше и сред редиците на прозорливите.

 16. Добре дойде демокрацията за да научите кой колко взема на месец.А не като при Живков да не знаем европейците колко вземат и сега да се сравняваме с техните заплати.

 17. Нова Гвинея БВП на човек (ППС) $ 991

  България БВП на човек (ППС) $13 597
  не мисля че има смисъл повече да пиша

  • Ако ти получаваш 27 999$, а аз 1$, то нашето БВП ще е равно на 14 000$. БВП е среден показател и не показва разликата в доходите. Всеки сам може да изчисли дали това БВП от 13 597$ влиза в неговия джоб или в джобовете на дебелите олигарси, монополисти и капиталисти!

  • Не ми казвайте БВП, а вижте РЕАЛНО как живеят 80% от българите. В пълна МИЗЕРИЯ.

  • За всичко това сме си виновни ние, защото си трайкаме и търпим отвратителното отношение на работодателите от страх да не си загубим работата. Там където работя сме към 150 души и всички до един се осигуряват на минимална заплата, а сигурно и в 90% от останалите фирми в частния сектор.

   • a дали ако се осигурявате на по-висока фирмата няма да фалира заради „добрата“ поощтрителна към бизнеса политика на ДянкУх?

 18. Докато България се управлява от лъжци, крадци и алчни подкупни чиновници,свързани с подземния престъпен свят, а народа да има оололимпийско

 19. Ако се разсъблечем като тях , може да ни направят такава минимална заплата

 20. На нас си трябва да се сърдиме,за да сме в това положение сме виновни ВСИЧКИ ние с нашето безучастие в реформите от 1990 година и ето сега си берем плодовете от необработената,както трябва почва,И трябва да знаем, че и Господ да слезе на българска земя,трудно ще се справи

 21. Кой уважаващ себе си човек сравнява минималните заплати в дадени страни ? Който го е писал това е или псевдоикономист, нямащ си грам представа от икономика, или върл комунист, целящ на оплюе всичко различно от партията и петолъчката… Такива като вас, долни интриганти и манипуланти, такива като вас унищожават България и българското

  • Иване, а кой уважаващ себе си човек сравнява данъците в дадени страни? Кой въведе данък ГЕРБ (този върху депозитите), единствено с аргумента, че този данък го имало в много страни от ЕС? Какво излиза – че за данъци може, но за заплати не може. Голяма ‘логика’, няма що!

 22. Докато в България управляват издънките на Просташкия комунизъм-ГЕРБ,БСП,ДПС,така ще е!

  • Добре че ги е имало комунистите та сега да се оправдавате с тях , от 25 години само това слушам комунистите това комунистите онова .Дайте да спрем малко с оправданията и да си отвориме очите ако искате а ? Не било хубаво да сме с Руснаците а със Американците щели сме да цъфнеме – има ли значение на кой ще лижем задника било то руски или американски ? Явно на някои американските задници им се услаждат . Аз лично не желая никаква намеса в НАЦИОНАЛНИЯ ни интерес без значение какъв е той.А на чуждопоклонниците им пожелавам приятно духане .

 23. Никъде не се краде така, както в България. И никъде ножицата не е така широко разтворена – разликата между бедни и богати в България е неуписуема. Наскоро запорираха имущество на висш държавен чиновник за 4 милиона лева. От къде ги има този „ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ“? От заплати ли? От закуски ли е спестявал?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s