Разследват жудожник, нарисувал картина с пепел от концлагер

Candles in camp MajdanekРайонната прокуратура в полската Любляна разследва действията на шведския художник, нарисувал картина с пепел от крематориума в концлагера “Майданек”, съобщава Полската агенция по печата, позовавайки се на прес-секретаря на прокуратурата Беата Сик-Янковска.

Делото е заведено на база съобщенията от печата. Обвинението е за ругателство над праха на умрелите и оскверняване на мястото на погребението им, което означава лишаване от свобода за срок от две до осем години за шведския художник.

“Прокуратурата се обръща към шведските правоохранителни органи с молба за правна помощ и предоставяне на материали по делото”, – каза представителката на прокуратурата.

Става дума за шведския художник Карл Михаел фон Хаусволф, който, според собствените му думи, е нарисувал картина, добавяйки пепел от канцлагерните пещи. Картината е била изложена в една от шведските галерии, което предизвикало протеста на местните еврейски организации. В сайта на галерията художникът признава, че е взел пепелта от една от пещите по време на посещението си в концлагера през 1989 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s