Унгарският премиер пристига в Москва

Viktor Orban's presserМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан в края на януари ще преговаря с Москва, съобщава вестник Nepszabadsag. Изданието предполага, че главна тема на преговорите ще бъде енергетиката: строителството на газопровода “Южен поток” на територията на страната, продължаване на договора за доставка на руски газ.

Настоящият договор е действащ до 2015 г. Страни по договора са “Газпром експорт”, който продава газта на СП Panrusgaz (акционери са Газпром, Е. ON и Centrex), после горивото се закупува от Е.ОN Foldgaz Trade, който го разпределя до потребителите. Съгласно договора, за година могат да бъдат доставяни до 10.62 млрд кубични метра газ, но реалните доставки са много по-малко – през 2011 г. са били доставени само 6.26 млрд кубични метра. В новия договор унгарските чиновници биха искали да видят като импортьор държавния енергиен търговец MVM.

Както съобщава в интервю за вестник Napi Gazdasag заместник-председателят на Газпром Александър Медведев, стойността на унгарския участък на “Южен поток” струва 610 млн евро. Строителството се планира да започне през втората половина на 2014 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s