Британската армия беззащитна пред хакерите на Русия

1259645106_sp_ag

БИТАНСКАТА АРМИЯ БЕЗЗАЩИТНА ПРЕД ХАКЕРИТЕ НА РУСИЯ

Военните на Обединеното Кралство са способни да отразят всяка атака от който и да е враг на суша и по вода, но са уязвими пред атаките на компютърните гении. Депутатите от Палатата на общините призовават Министерството на отбраната на Великобритания да предприеме спешни мерки за защита на военните тайни от Русия и Китай.

“Нашите въоръжени сили зависят от мрежата от информация и комуникация. Ако кибервойната изведе от строя тези мрежи, нашата армия няма да бъде способна на активни действия”, – се казва в доклада на Палатата на общините за ситуацията в Министерството на отбраната.

Комисия от Палатата на общините открито назовава главните източници на възможните атаки върху компютрите на британската армия. “Най-главният източник на електронни атаки е Русия и Китай. Те събират информация за действията на правителството и крупния бизнес”, – цитира отчета на Палатата на общините вестник The Guardian.

Депутатите се опасяват от следното: дали военните тайни на Великобритания ще останат секретни. Те призовават правителството на Дейвид Камерън да предприеме мерки по създаване на кибер система за защита на секретна информация.

“Правителството трябва да състави дългосрочен план за действие в ситуация на подобна атака. Ако такъв план няма, правителството трябва честно да признае това и незабавно да го състави”, – се казва в отчета на Палатата на общините.

Британските военни трябва не само да се погрижат за охраната на своята секретна информация, но и да разработят оръжие, което да позволи неутрализирането на вражеските действияв. Комисията от Палатата на общините призовава Камерън в най-близко време да отдели за Министерството на отбраната средства за създаване на оръжие за нападение, които би могло да се използва чрез  интернет мрежата.

Сътрудниците от Министерството на отбраната смятат, че критиката към военното ведомство не е основателна.

“Ние се отнасяме към въпроса за защитата на нашата информационна система абсолютно сериозно. Имаме най-различни схеми за действие в случай на компютърни атаки”, – отговаря сътрудникът в министерството д-р Андрю Мурисон.

Аналитиците твърдят, че в най-близко време британските военни няма да получат нови средства за защита. Според данните на вестник The Telegraph, само за последната година Дейвид Камерън не е изпълнил повече от 70 свои обещания, които е дал на избирателите. Цифрата не отчита поръченията на депутатите от Палатите на общините, които британският премиер няма да бърза да изпълни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s