И Емо Фаса лапнал от дюните

980902Дюни гейт продължава

“Бивол” разкри, че Емил Димитров, депутат от ГЕРБ с прозвището Емо Фаса, също е в редицата на кандидатите за държавни парцели на дюните в Несебър.

Амбициите били за терен от 2.5 декара между хотела на депутата “Хавай” и друг терен на народния избраник от 11 дка, придобит със заменка. Заявлението е пуснато от името на фирма “Експрес турс”, която е собственост на “Елеонора транс”, в която фирма майката на Емо Фаса Елеонора Димитрова притежава 50 %.

2011 г. е началната фаза в процеса на закупуването. Припомняме, че министър Мирослав Найденов в пика на Дюни-гейт каза, че настоящите продажби на държавна земя били само финала на процедури, които били започнати от предишните управляващи. Извод: или министър Мирослав Найденов не владее терена на министерството си, или министър Мирослав Найденов лъже.

Проверка установи, че Емо Фаса или депутатът от ГЕРБ Емил Димитров вече е построил басейн, разположен към хотела, който пък е разположен върху държавната земя, за която той кандидатства. Припомняме, че това би трябвало да се е случило в контекста на регламента на Закона за горите, който позволява държавната горска територия да се урбанизира за инфраструктурни поректи. Към последните спадат – пристанища, гари, депа за отпадъци, електроцентрали, хвостохранилища, язовири и други подобни съоръжения.

Видно е, че т.нар. “басейн” към хотела на депутат Емил Димитров не спада към гореспоменатите инфраструктурни проекти. Тогава на какво основание е бил класифициран той от Регионалната дирекция по горите в Бургас? Същата дирекция разглежда заявленията за строителството. Дали Регионалната дирекция не е установила, че въпросният “басейн” е хвостохранилище или язовир? Дали Регионалната дирекция не е установила, че въпросният “басейн” е публично значим инфраструктурен обект? Оказва се, че искането за строителство още е в ход, но басейнът вече е напълно готов.

Разбираме, че при оглед на горецитирания обект по време на летните месеци миналата година Регионалната дирекция на горите не е регистрирала съществуването на какъвто и да било басейн там.

Кабинетът увери тези дни, че всички над 3 000 текущи процедури за продажба на земя от държавния горски фонд без конкурс ще бъдат спрени. Съдбата на въпросния басейн ще се  реши от Дирекцията на националния строителен контрол (ДНСК).

За подобни неуредици очакваме вашата аларма, уважаеми читатели!

Припомняме още, че далаверите на Емил Димитров бяха забелязани от Европейската комисия. Комисията по околна среда през октомври миналата година обсъжда проект за ежегодно отпускани 1 милион евро за община Етрополе, която ги наливала във фирмата на Емо Фаса, концесионер на горското стопанство. Проектът бил за възстановяване на благородните елени и глухарите в ловното стопанство на Емил Димитров. Очевидци твърдят, че там ходели на лов за животни Георги Първанов, Христо Стоичков, Бойко Борисов и други популярни български политици и обществени деятели.

Разследването на Брюксел започнало, защото ЕС се усъмнил в злоупотреба с европейски пари. Тогава еврокомисията поиска спирането на финансирането и разследване на случая. Това стана ясно тогава от Йоханес Хан, комисар по регионалната политика.

Майката на депутат Емил Димитров се появява и тук – тя е шеф на фирма “Фабрика Медикет”, която стопанисва стопанството край Етрополе. Европейската комисия била известена за вероятните злоупотреби от природазащитници. Последните алармирали, че благородният елен не е сред защитените животни и няма смисъл да се дават европейски пари за възстановяването му, освен ако не се облагодетелства някой от това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s