Национализация на енергийните дружества – за справедливост и ниски цени в Боливия

MoralesБоливийският президент Ево Моралес е издал указ за експроприация на акциите, принадлежащи на испанската компания Iberdrola, за две енергоразпределителни предприятия в регионите Ла-Пас и Оруро, за комунално предприятие и инвестиционна компания.
„Ние признахме тази мярка за необходима, защото трябваше да направим цените на електроенергията в Ла-Пас и Оруро справедливи и да изравним достъпността до електроенергия в градските и селските райони“ – заяви Моралес.
Експроприираните фирми са главни оператори на електроенергия в Ла-Пас (Electropaz), Оруро (Elfero), а също и комуналното предприятие Edeser и инвестиционна компания.
Моралес, съпроводен от вице-президента Алваро Гарсия Линера и министъра на горивата и енергетиката Хуан Хосе Соса, заяви, че тази мярка „гарантира социалните права на електроенергия за гражданите, живеещи в селските региони“.
Electropaz и Elfero преминават под контрола на Боливийската национална електрическа компания, което означава и край на присъствието на Iberdrola в Боливия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s