Акция във Венецуела в подкрепа на Чавес

4preview_h_50648754В Каракас в отсъствието на преизбрания президент на Венецуела Уго Чавес в момента тече огромна акция в негова подкрепа. Запланираната церемония по инагурацията му е отложена до възстановяването на Чавес, съобщава АП.

Вице-президентът на Венецуела Николас Мадуро призова жителите на страната да се съберат около президентския дворец “Мирафлорес” в столицата и да изразят подкрепата си за преизбрания президент на страната. “Всички на улицата! Да направим празник в чест на президента Чавес!”, – призова Мадуро по телевизионния ефир на Венецуела.

На т.нар. “алтернативна” инагурация на президента, който се намира в Куба след поредната онкологична операция, са поканени лидери на приятелски държави, представители на външни министерства и други високопоставени гости от 19 държави.

Председателят на съда Луиса Естеля Моралес поясни, че новата дата ще бъде определена, когато Чавес реши здравословните си проблеми.

Тя добави, че отлагането на датата на инагурацията е напълно законна процедура, защото Чавес по-рано е победил на изборите и затова формално вече се смята за преизбран за държавен глава.

По-рано стана известно, че преизбраният президент няма да се върне в Каракас за 10 януари.

Здравословното състояние на Чавес не му позволява да напуска клиниката, затова той се обърна към Националната асамблея – венецуелския парламент – с молба да отложат датата по инагурацията му.

Както се съобщава, по-рано върховният съд на страната обяви, че отлагането на датата на церемонията няма да бъде в нарушение на закона.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s