Жозе Барозу: Европа е жертва, а не причина за кризата

EU says extension of EU-IMF loan to Greece to be agreed soonЕвропейският съюз е жертва, а не причина за международната финансова криза. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в публикувано днес интревю на изданието The Irish Times преди срещата с министър-председателя на Ирландия Е. Кени.

Политикът смята, че реакцията на Европа по кризата била “опростена” и “направила ЕС за посмешище”. “Тази криза не бе създадена от ЕС. Кризата е резултат от неустойчивостта на държавния дълг, създадена от националните правителства, и от безотговорносто финансово поведение на кредитните учреждения със съдействието на националните контролни органи, – твърди Жозе Мануел Барозу. – ЕС е жертва на кризата, а не причина за нея. Ние не сме проблемът, ние сме част от решението му”.

Председателят на ЕК каза, че понякога при дебатите за международната финансова криза ситуацията в света неправилно се свързва с еврото. “Това не е така. Реалността е следната: страните, които са в зоната на еврото, са едни от най-пострадалите, – заяви Барозу. – Например, държава, която е направила най-много за мобилизация на средства за длъжниците в подкрепа на банковата система, е Великобритания, а не участник от еврозоната. Не бива да забравяме и случая с Исландия”, – допълни Борозу.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s