Русия препоръча на учениците си филма “Диамантената ръка”

Àíäðåé Ìèðîíîâ è Þðèé ÍèêóëèíМинистерството на културата на Русия обнародна списък от сто руски и съветски киношедьоври, които се препоръчват за изучаване в училищата, предаде пресслужбата на министерството.

В подборката на филмите са взели участие “експерти и обикновени граждани, неравнодушни към киноизкуството. Списъкът е бил съставен на база предложенията на Факултета по киноизкуство към Санкт-Петербургския институт по културология, Руския институт по история на изкуствата, Държавния филмов фонд на Русия и Съюза на кинематографистите на Руската Федерация.

“Беше взето под внимание и публичното гласуване на сайта на Министерството на културата на Русия и в редица средства за масова информация, където всички граждани на страната можеха да вземат участие в подборката на киношедьоврите, препоръчани за изучаване в програмата на училищата “100-те най-добри филма”, – уточниха от прес-службата.

В списъка присъстват филмите “А утрините тук са тихи”, “Андрей Рубльов”, “Балада за войника”, “Белоруската гара”, “Диамантената ръка”, “Война и мир” и десетки други.

Пълният списък е публикуван в сайта на Министерството на културата на Русия.

По-рано министърът на културата на Русия Владимир Мединский изрази надежда, че факултативното изучаване на “100-те най-добри филми за ученици” ще се превърне в най-любимия предмет след физическото възпитание. Той отбеляза, че важността на програмата е в това, че “ако не въведем този факултативен курс в училище, то 99 % от учениците никога няма да видят тези филми”.

Според думите му, уроците биха могли да бъдат изнасяни от всеки учител с лекота. Например, учителите по история биха могли да разказват за филма “Александър Невски”, а учителите по литература – за “Анна Каренина” или “Война и мир”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s