Богатите също плачат („El Espectador“, Колумбия)

1786357Според световния барометър на щастието, подготвен от инследователския институт WIN-Gallup International, този показател е най-висок сред колумбийците (75%), след тях са бразилците (74%). При това трябва да се отбележи, че жителите на град Баранкильо, в северна Колумбия, дори поставиха световен рекорд: техният процент е 83. Във връзка с това, нека чуем мнението на колумбийците за това, какво ги прави щастливи.

Без съмнение, съдържателните и приятни разговори правят хората щастливи, особено ако разговорите са с роднини и близки. Именно затова писателят Рикардо Силва в последния си роман “Веднъж в Колумбия”, разказва за въоръжения конфликт и любовната история на Бенджамин и Мартина, слагайки в устата на героя си фразата: “Какво искам, Бенджамин? Да ви кажа какво искам? Да проведа най-дългия разговор в живота си”.

А нима не желаем това всички ние? Именно в задушевната беседа, а не в богатството или властта ти придобиваш щастието!

Анализирайки останалите резултати от изследването, откриваме редица интересни неща:

1.    В Латинска Америка, където хората са жизнерадостни и обичат да си говорят, семействата са много здрави. Това е континентът с най-висок показател за щастие (71 %), докато средният световен показател е само 40 %.
2.    Богатите страни не са щастливи: техният показател е по-нисък от средния световен. Например, в САЩ той е равен на 34 %, в Германия – 37%, във Франция – 36%, в Китай – 29%, във Великобритания – 27%. Страните от голямата седморка (т.е. най-богатите в света) – САЩ, Канада, Германия, Франция, Великобритания, Итали и Япония – с труд достигат до средния световен показател на щастието от 35%, докато в Африка той е 41%.

3.    Арабският свят не е много щастлив: неговият показател е равен на 29%. Вероятно това е предизвикано от грубото отношение и дисриминацията по отношение на жените. Най-малко щастливата страна в света е Ирак – 5%.

4.    За най-щастливи се смятат хората, които са по-млади от 30 и по-стари от 65 години.

5.    Тези, които имат нисък средномесечен доход (47%), се смятат за по-малко щастливи, но всъщност хората със среден доход са много малко по-щастливи от първите (57%). Тези, които имат високи доходи, са почти толкова щастливи, колкото и хората със среден доход (59%).

И така, може да се наприви извод, че съвсем не парите, а възможността да си поговориш по душа, да се посмееш и да потанцуваш прави хората щастливи.

Когато се окажеш на подобно място, лошото настроение веднага отстъпва. Затова е правилно да смятаме, че ако се чудиш къде да заминеш, за да се почувстваш на седмото небе, отиди в Баранкильо.

Радостта на колумбийците съвсем не е свързана с някаква тяхна мозъчна тъпота. Умните хора са винаги нещастни. А вие, четящите тези редове, със сигурност сте умни. Е, тогава ви остава само едно – вземете се в ръце и бъдете там, където да сте истински щастливи. Защото земният живот е миг. Побързайте! Защото не се знае свети Петър какво ще ни предложи там горе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s