Гърция арестува 700 човека за просрочени данъчни задължения

4highres_00000402533954Гръцката полиция е задържала стотици хора за просрочени данъчни задължения, съобщи гръцката държавна телевизия, позовавайки се на документ, изпратен от министерството на финансите на страната в отговор на депутатски въпрос.

Само за периода януари-септември 2012 г. са били задържани 686 човека, които дължат на гръцката хазна данъци в размер на 1.3 милиарда евро. За това, колко пари са успели да се съберат чрез арестите, не се съобщава.

След задържането им, длъжниците престояват в полицейския участък за няколко часа, рядко – за два-три дена, след което биват освобождавани.

Неплащането на данъчните задължения е един от най-острите проблеми за гръцкия бюджет. Днес, когато Гърция (по препоръка на кредиторите от ЕС и МВФ) се опитва да съкрати разходите си, държавата така и не успява да изпълни съгласувания график за плащанията.

По данни за 2012 г., 4.152 от най-големите данъчни длъжници са физически лица, които дължат на държавата 14.9 милиарда евро. Освен тях, данъчни нарушители са 150 000 компании и 900 000 физически лица. Общата данъчна задлъжнялост е в размер на 53 милиарда евро, което е около ¼ от БВП на страната. Експертите от ЕС и МВФ през декември 2012 г. допускаха, че Гърция ще може да събере максимум 15-20 % от данъчните си задължения, предават гръцките средства за масова информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s