“Дюнигейт” продължава: Боби Михайлов гушва 420 хиляди лева

bobiимитър Петров, тъстът на Боби Михайлов, вероятно ще прибере 1.1 млн. лева от държавата, а проф. Калин Тихолов (УАСГ) – 1.3 млн. лева.

Около 420 000 лв. от българската държава ще има да получава Борислав Михайлов. Същият вече пета година се опитва да се добере до 7 дка горски фонд в местността Юрта-Балкан около Слънчев бряг, съобщава “Стандарт”.

Около 90 000 лв. е платил бившият ни национален вратар през 2007 г. Простата сметка показва, че сумата се равнява на 12.85 лв./кв. м. Зам. ректорът на Университета по архитуктура, стрителство и геодезия (УАСГ) проф. Калин Тихолов, който е съсед на Боби Михайлов по парцел, обяснява, че цената днес е набъбнала до 60 лв./кв. м.

Излиза, че при разваляне на всички сделки, кандидат-купувачите ще бъдат обезщетени и Боби Михайлов ще гушне над 420 хиляди лева, а проф. Тихолов ще прибере около 1.3 млн. лв. за 18-те си декара.

Припомняме, че в понеделник земеделският ни министър Мирослав Найденов обяви, че държавната каса трябва да върне 100 млн. лева на инвеститорите, които са платили такса за изключване на земи от държавния горски фонд. Това била цената за спирането на вече започналите и недовършени процедури по изваждане на терени от горския ни фонд и прилепените към тях сделки.

Но инвеститорите трябвало да минат първо през съда, за да си получат парите. Земеделското министерство, пък, щяло да разгледа 75 сделки, но част от тях нямало как да бъдат развалени, защото те касаели общински проекти или изграждането на ТЕЦ и ВЕЦ.

Простите изчисления показват, че ако Боби Михайлов се кани да вземе 420 хиляди лева след около 6 г., то тъстът му Димитър Петров ще се докопа до над 1.1 млн. лв.

Излиза, че министерството на земеделието и горите би трябвало да възстанови сумите, които Димитър Петров е дал за изваждането на дюните от фонда и за закупуването на 29-те декаа за 580 000 лв. на 27.11. 2012 г. Димитър Петров ще има да дава, обаче, 4 млн. лв. на “Сле груп”, на които той продаде дюните 7 пъти (за 4 млн. лв.) – само ден по-късно. Димитър Петров е с гарантиран приход от страна на държавата, защото той има договор с нея. А Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов ще търсят парите си по съдебен ред.

“Дюнигейт” разтресе и други инвеститори.

Шефът на катедра “Интериор и дизайн в архитектурата” в УАСГ проф. Калин Тихолов, както по-рано тези дни стана ясно, е автор на така обсъжданите устройствени планове на стария Несебър, на Слънчев бряг-изток, на Церево и Бургас. Припомняме, че местността Юрта-Балкан се намира малко на изток от Слънчев бряг, в подножието на популярната в миналото “Ханска шатра”. Тихолов каза пред “Стандарт”: “Процедурата по преотреждането започна през 2006 г., когато имаше силен инвестиционен интерес от страна на англичани и руснаци. Идеята беше да се вземе този парцел, да се построи вилно селище, което да се продаде”. Но архитектът отказва да спомене цената на инвестицията си за 18-те декара до култовия курорт.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s