Сирийският марш на руския флот

63067В Средиземно море започват безпрецедентни маневри на руския флот.

За това, че в края на настоящия месец руските моряци имат намерение да проведат в Средиземно и Черно морета учения от безпрецедентен мащаб, Министерството на отбраната на Русия съобщи още на 2 януари. Но в петък, 11 явуари, се появи ново съобщение от военното ведомство, което ни кара да мислим, че Русия ще се вмъкне в опасната военна зона в Близкия изток.

Ето какво се случва в момента. В източната част на Средиземно море, т.е. до бреговете на обхванатата от гражданска война Сирия, се намират три отряда от руски бойни кораби и спомагателни съдове. От Балтийския флот – това са кораб “Ярослав Мъдрий”, големите десантни кораби “Александър Шабалин”, “Калининград” и танкерът “Лена”. От Заполярието – големият кораб “Североморск”, спасителният буксир “Алтай” и танкерът “Дубна”.

На мястото на бъдещите събития, т.е. в района на сирийското пристанище Тартус, вече пристигнаха отрядите от черноморския флот. Т.е. ракетният крайцер “Москва”, корабът “Смешливый”, големият морски танкер “Иван Бубнов” и три големи десантни кораба от Черноморския флот – «Новочеркаск», «Азов» и «Николай Филченков». На борда си те носят морска пехота и подразделения от 108 десантно-щурмови Кубански казачески полк от състава на десантно-щурмовата (планинска) дивизия. Към тях всеки момент ще се приъедини големият десантен кораб “Саратов”, който бърза от Севастопол и на 10 януари вече премина през Босфора и Дарданелите.

Съдейки по всичко, плановете на Генералния щаб на Русия по отношение на военната армада постоянно се променят. Съвсем неотдавна генералите заявиха, че към военните учения ще се включи и Тихоокеанският флот. На практика това може да означава само едно: големият кораб “Маршал Шапашников”, танкерът “Иркут” и спасителният буксир “Алатау”, които в началото на зимата тръгнаха от Владивосток към Аденския пролив за борба със сомалийските пирати, може би ще променят маршрута си и през Суецкия канал ще стигнат до бреговете на Сирия.

За това как се развият маневрите около Сирия, източник от Генаралния щаб на Русия разказа: ключов момент от маневрите ще бъде десанта на крайбрежието на четирите големи десантни кораба – «Калининград», «Александър Шабалин», «Новочеркаск и «Саратов». Огневата подкрепа от страна на “черните барети и въздушните десантчици ще осъществят крайцер “Москва”, “Ярослав Мъдрий”, “Североморск” и “Сметливи”.

Освен това, “корабите ще осъществяват учебна артилерийска стрелба по брегови и надводни цели. Ще бъде осъществена противовъздушна отбрана на отряда чрез низколетящи въздушни цели и ракети”, – уточни източник от Генералния щаб. Съдейки по всичко, около бреговете на Сирия ще има огромен грохот.

Но главният въпрос – какво цели с това Русия?
Отговорите оставяме на вас.

Един отговор на “Сирийският марш на руския флот

  1. Русия нищо не цели а само намеква ако лешоядите имат желание да си направят една игра на руска рулетка а не като в сценария Либия да се правят на военни пред тъпите чаршафи.Аман от педераси правещи се на войници 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s