Екс-министър на отбраната на Венецуела: “Извършва се държавен преврат”

Venezuelan Army General Raul BaduelasБившият министър на отбраната на Венецуела, генералът в оставка Раул Бадуел заяви в събота, че случващото се в южноамериканската държава може да се оцени като държавен преврат.

Пребиваващият в затвора Бадуел призова гражданите на Венецуела да възстановят конституционния ред, нарушен, според него, чрез обявеното от Върходния съд и властите на страната продължаване на конституционния период на управление на президента Чавес, понеже той не се е заклел, поради отсъствието си от страната. Чавес се намира в Куба за лечение след прекарана тежка онкологична операция.

“Заявявам, че съм несъгласен и се тревожа за страната, която се намира пред нов държавен преврат, осъществяван от правителството и управляващото болшинство от Националната асамблея (парламента във Венецуела, бел.ред.), впоследствие потвърдени от Върховния съд”, – съобщават венецуелските средства за масова информация посланието на генерала.

Именно Бадуел и верните му войници през 2002 г. върнаха на власт Чавес след опита за държавен преврат, когато той беше отстранен за няколко дена от длъжността си от пучистите. Първоначално яростен привърженик на Чавес, след това генералът преминава към опозицията и застава против провежданите конституционни реформи, позволяващи на Чавес преизбирането му неограничен брой пъти. Генерал Бадуел и тогава нарича реформата “държавен преврат”.

През 2009 г. Бадуел е арестуван и после затворен по обвинение в корупция.

2 отговора на “Екс-министър на отбраната на Венецуела: “Извършва се държавен преврат”

  1. Без разширена връзка с пролетариата изразена в единодействие с всичките му активни класови претенции, никакви, уж комунистически, образувания не ще могат да постигнат нищо повече от сектантско и затова лабилно действие.

  2. Това доказва, че революцията не е еднократен акт, а ускорен процес на стопански, обществено-политически и културни преобразования. Процес, изискващ своето време. Време, което се прекъсва чрез „… не може да бъде преизбиран за повече от два мандата…“ Последното изискване, препятствие за революционния процес не е непреодолимо, ако са създадени два единомислещи и действащи революционни екипа. За стопанската и военната мощ на Руската федерация – Путин / Медведев. Бих си позволил да разширя фантазията си до степен на мечта и за Република България: Политическа организация Съюз на комунистите с резерв за попълнения – Младежка организация Арнесто Чегевара / политическа организация Българска работническа партия (комунисти) с резерв за попълнения – младежка организация Двадесет и трети септември.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s