Заловиха най-търсения терорист от ЕТА

619360.JPEGФренската жандармерия задържа в петък в Бургундия (в централната част на страната) Андони Лариса Бустундуи – един от най-търсените терористи от групировката ЕТА, съобщиха испанските средства за масова информация, позовавайки се на информация от полицията.

Арестът бил извършен в резултат на благоприятното стечение на обстоятелствата. Стражите на реда спрели автомобил, в който пътували двама човека, за проверка на документите. Мъжете се сторили подозрителни на полицаите и те решили да направят обиск на автомобила. Откривайки фалшиви документи и оръжие, полицаите задържали пътниците за изясняване на самоличността.

Едва в участъка се оказало, че в ръцете на полицията е попаднал Андони Ларис Бустундуи, фигуриращ в списъка на най-търсените в Испания терористи. По данни на Министерството на вътрешните работи на пиринейското кралство, той е сътрудничил на членовете на бойната група “Чероки” и има общо с взрива на автомобил около полицейската академия в град Авил. Личността на втория задържан се изяснява.

Бакската терористична организация ЕТА (“Euskadi Ta Askatasuna” – “Страна на баските и свободата”) е основана през 1959 г. Тя се бори за независимост на региона, включваща земите на северна Испания и юго-западна Франция. За над 50-те години на съществуването си групировката е причинила множество терористични актове, в резултат на които са загинали около 900 човека. На 20 октомври 2011 г. ЕТА заяви за “окончателно прекратяване на въоръжената борба”. Независимо от това, органите на реда продължават да преследват членовете й.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s