Ислямисти убиха френски разузнавач в Сомалия

619535.JPEGСътрудникът на френското разузнаване Дени Алекс, намиращ се от лятото на 2009 г. в плен на ислямистката групировка „Аш- Шабаб“ в Сомалия, е убит. Както съобщи днес министерството на отбраната на Франция, по време на спецоперация по освобождението му са загинали също двама френски военни и 17 бойци.

През нощта в петък срещу събота в контролирания от „Аш- Шабаб“ град Було-Марер, разположен на 110 км. на юг от Магадишо, френските специални служби с подкрепата на авиацията са предприели опит да освободят Алекс. В операцията са взели участие четири въртолета. Между бойците и военните започнали бойни действия. “Специалното подразделение на Главното управление за външна безопасност срещна силна съпротива, – се казва в заявлението на отбранителното  министерство. – Двама френски военни са загинали. Седемнадесет терористи са унищожени”.

От министерството уточниха, че похитителите на убили Алекс по време на спецоперацията.

В същото време ислямистите заявиха, че Дени Алекс е жив. “Той ще получи присъдата си до два дена”, – се отбелязва в съобщението, изпратено до Агенция Франс-прес. Според ислямистите, те са взели в плен един ранен френски военен по време на спецоперацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s