Как да направим от Марс Земя

5nEUQVKF_RYЕксперти от NASA работят над проект, който да създаде на Марс условия за живот

Идеята да превърнат Марс във втора Земя постепенно преминава от сферата на фантастичните романи в групата на конкретни теоретични разработки. Този хипотетичен процес дори получи наименованието “тераформинг”. New York Times съобщи за предложенията на Крис Маккей, експерт по Марс от Изследователския център Еймс (NASA).

Според думите му, за са “цъфнат на Марс ябълките”, трябва първо да повишим температурата и да създадем атмосфера, от която тези ябълки ще черпят въглероден диоксид, отделяйки така нужния кислород. За целта, според плана му, на Марс трябва да сътворим глобално затопляне.

Маккей предлага да се направят фабрики, генериращи парникови газове, като хлорфлуорвъглеводороди, перфлуоровъглероди, забранени за изпускане в атмосферата на Земята чрез протокола от Киото.

Тези фабрики ще боравят с химическите съединения, получавани от марсианската почва и атмосфера. Всеки подобен комплекс ще представлява грандиозно съоръжение, употребяващо толкова енергия, колкото произвежда голяма АЕЦ. Идеята за момента изглежда фантастична, но е напълно реализуема, твърди Маккей.

Хлорфлуорвъглеводородите и перфлуоровъглероди са избрани от Маккей, защото бидейки парникови газове, те дълго не се разпадат, а и не бива да будят опасения, когато става дума за първите живи организми – и двата газа са напълно безвредни.

Според Маккей, сто такива фабрики, работещи непрекъснато сто години подред, ще могат да вдигнат температурата на Марс с 6-8 градуса. На планетата все така ще цари страхотен мраз, който прави условията там непригодни за живот, но за въглеродните двуокиси, дебелата шапка, която покрива Южния полюс на Марс, те ще доведат до началото на интензивно изпарение.

Полярната шапка на Марс може да нагрее атмосферата до плюс 70 градуса по Целзий, така че, вероятно, в края на този многовековен период хората ще бъдат принудени да помислят за създаването на по-комфортна температура.

Разбира се, нищо не е така просто, както изглежда, когато е преразказано с 20 реда. Трябва не само да се създаде атмосфера, но и тя да се запази. Преди милиард години Марс е изгубил газовата си обвивка, защото той няма собствено магнитно поле и атмосферата просто била издухана от планетата от слънчевия вятър. Как ще се справят с този проблем тераформерите на бъдещето, не е известно – дали ще успеят да създадат изкуствено магнитно поле, дали ще инициират тектонични процеси с изригване на вулкани, запълващи атмосферата, дали ще създадат свои парникови фабрики, за да генерират други газове…Но, може би, никакви такива радикални стъпки не е нуждо да се правят. Вероятно слънчевият вятър вече не е такъв, който е бил преди милиарди години и вече не е опасен за атмосферата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s