Американската империя ще падне през 2020 година (“RT”)

1283847705_f_8fbecb425e67Дина Гусовски, Вашингтон

Казват, че кризата е на път да си отиде от САЩ. Какво налага мрачната прогноза?
В американската преса пишат на първите страници, че икономиката на САЩ показва ръст. Означава ли това, че планът на правителството работи, че САЩ излиза от кризата, и колко време ще отнеме възстановяването на САЩ? Ученият и писател Йохан Галтунг не споделя оптимистичното твърдение за бъдещия просперитет на Америка. Новата му книга се нарича “Падането на американската империя – а после какво?”

Йохан Галтунг, писател и общественик: – Нищо ново не съм написал в книгата. Светът беше свидетел на срутването на Британската империя, на Френската и Съветската. Аз предсказах падането на съветската империя около 10 години по-рано от нейния крах, през 1980 г., и познах. През 2000 г. предсказах, че през 2025 империята на САЩ ще рухне. Но, за президент бе избран Джордж Буш. Предположих, че той ще ускори процеса, както и се случи. Сегашната ми прогноза е за 2020 г.

ДГ – Но твърдите, че падането на американската империя, ако то се случи, ще бъде сътворено от самите САЩ. Как е възможно това?
ЙГ – Така, както Русия спечели от падането на СССР. А Англия – от падането на Британската, Франция – от падането на Френската. Ето така. Когато плувате, а на шията ви е кацнала чайка, то вие плувате лошо. Чайката – това е империята. Когато се чувствате длъжен да извършите 243 военни интервенции по целия свят – това на секундата ви прави задължен да извивате ръцете на доста хора – по политически причини. Когато чувствате, че трябва да имате военни бази навсякъде по света е същото, при това същото ще ви струва маса пари. Всичко това напомня, че имате разрешение отгоре да действате така…А светът не вярва, че Америка има позволение отгоре да извършва всичко това. Т.е. вълшебствата свършиха, време е да погледнем реалността в очите.
Мисля, че всичко започна от Корейската война. Тогава, за първи път от 1812 г., САЩ не спечелиха войната. И от тази година всичко върви по наклонена плоскост. Войната във Виетнам, войната в Ирак, войната в Афганистан. Нека не забравяме, че Френската империя завърши с войната в Алжир, която те изгубиха. А Британската – със събитията Мау-Мау, когато загинаха само 30 англичани, а британците убиха десетки хиляди. Това беше краят. За СССР това беше Афганистан. Скоро видях тениска с надпис “Добре дошли в Афганистан. Тук пристигат, за да бутат империите!”

ДГ – Какво може да направи САЩ, за да спре краха си?
ЙГ – Може да направи много конкретни неща: да премахне базите – САЩ имат хиляди бази в 170 държави. Просто да ги разформироват, както направи Великобритания през 1965 г. Да се постараят да решават конфликтните ситуации, но не по военен път.

ДГ – Имате предвид, че сега нещата се завъртат около Иран?
ЙГ – Да. Обама призна, че през 1953 г. САЩ са свалили законно избрания министър-председател. Милион неща могат да се направят – преговори, например, а не извиване на ръцете. Политически диалог, вместо притискане и агресия.

ДГ – А ако диалогът не даде резултати? Ако всички методи се изпробват, но нищо не помага?
ЙГ – Ще продължават да водят диалог. Ще привлекат към него още партньори. Да вземем например Израел и Палестина. Не съм убеден, че около този конфликт има какъвто и да е диалог. Но там има извиване на ръцете – на палестинците.
Според мен, решение би било създаването на Близкоизточно обединение, от типа на Европейския съюз. През 1958 г. се бяха събрали шест държави – Германия и съседите й. Израел и пет съседни държави – Ливан, Сирия, Йордания, Палестина, Египет. Мисля, че това би свършило работа. Разбира се, Палестина трябва да има международно утвърдените законни граници от 1967 г. Това е единственият възможен път.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s