Кой блъсна атомната подводница “Джексънвил” в Персийския залив?

619806.JPEGВоенно-морските сили на САЩ започнаха разследване около обстоятелствата по сблъсъка на атомната подводница “Джексънвил” с неизвестен морски обект в Персийския залив. За това съобщи прес-службата на 5-ти флот от ВМС на САЩ, която се намира в Бахрейн.

Според съобщението, въоръжената с торпеда и крилати ракети “Томахоук” суперподводница “Джексънсил”, в събота в 10 часа сутринта местно време, вече е пристигнала в едно от пристанищата на Бахрейн.

Според информацията, намиращата се на перископна дълбочина в Персийския залив подводница се е сблъскала в четвъртък в 5 часа сутринта с неизвестен морски съд. Никой от членовете на екипажа на подводницата, изпълняваща планова задача в зоната, при сблъсъка не е пострадал. Но, повредил се е един от перископите на атомната подводна лодка, който се е ударил, съдейки по всичко, в дъното на другия морски съд, който до момента е неизвестен.

След удара подводницата се е издигнала на повърхността, “за да определи нанесените повреди от незасечения и невидим морски съд”, заяви прес-службата на 5-ти американски флот. Според твърденията на флота, този съд не се спрял след удара, а продължил да се движи по предишния си курс и с предишната си скорост” и “не подал сигнал за бедствие”, явно без да осъзнава, че се е блъснал в американската атомна подводница.

Районът на извънредното произшествие е изследван от извикания от екипажа на атомната повдводница американски самолет от морското разузнаване Пи-3 (“Орион”). Летците не са открили никакви следи от съда във водата. Във връзка с липсата на каквито и да са обекти в морето, разузнаването в района от въздуха е било прекратено, отбелязва прес-службата.

Прес-службата добави, че атомната подводница, пусната в действие през 1981 г., няма никакви повреди, херметизацията на корпуса й не била нарушена.

По данни от американския печат, позоваващ се на източници от ВМС, част от перископа на подводницата е бил “срязан от надводен морски съд”. Най-вероятно, това е бил неголям риболовен траулер, смятат американските ВМС. Според сведенията, до пристанището в Бахрейн атомната подвиднаца “Джексънвил” достигнала с надводен ход.

Както разбра вестник “Нейви таймс”, това е шестият от месец май миналата година сблъсък в открито море на мораски съдове на ВМС на САЩ. Доколкото е известно, през 1996 г. “Джексънвил” е аварирала, защото се е сблъскала със саудитски контейнеровоз до крайбрежието на американския щат Вирджиния. След 8 години, на борда й става неголям пожар. В Персийския залив подводницата била изпратена през ноември на бойно дежурство с продължителност шест месеца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s