Американците едва не изръсиха 300-тонен ядрен реактор за АЕЦ

4d465445f45f546fdfddАмериканците атомни специалисти едва не изпуснаха новия 300-тонен ядрен реактор за АЕЦ Vogle (щата Джорджия, САЩ) по време на неговото транспортиране от пристанището до мястото на монтирането му. Инцидентът се случил в средата на декември 2012 г., но за него станало известно в средата на януари тази година, съобщава авторитетното световно издание Nuclear Intelligence Weekly.

Оборудването за енергоблока с реактор АР-1000 било изготвено в Южна Корея от фирма Westinghouse, която трябвало да го монтира в АЕЦ “Вогъл”. Атомният реактор бил доставен в американското пристанище Савана, откъдето на специална платформа по жп линията реакторът трябвало да бъде транспортиран до мястото на монтирането му, съобщава изданието.

“По време на превозването платформата с реактора силно се наклони настрани и почти достигна земята. Това се случи веднага след тръгването на влака”, – съобщава NIW.

Изданието отбелязва, че главният атомен надзорен орган на САЩ – ядрената Комисия по регулиране (NRS) – разбира за случилото се едва, след като в първата половина на януари 2013 г. за случилото се написали в местната преса. Официалните представители на Westinghouse, а също на компания Georgia Power Co. (собственник на АЕЦ Vogtle), след инцидента заявиха, че оборудването не е било повредено и че монтирането на двата енергоблока няма да бъде спряно.

По-рано се съобщи, че двата блока с АР-1000 в АЕЦ “Вогъл” се планира да стартират през 2016-2017 г. Експерт от атомната енергетика на САЩ заяви пред американските средства за масова информация, че инцидентът демонстрира сериозните проблеми в атомния сектор, които има САЩ.

“Дори ако се окаже в хода на разследването, че няма никакви повреди в оборудването, инцидентът може сериозно да се отрази върху сроковете на реализацията на проекта за разширяване на станцията. И той демонстрира, че фактически американската атомна енергетика губи компетенциите си не само около строителството на АЕЦ, но и дори около транспортирането на особено тежките товари”, – каза той.

Понастоящем в АЕЦ “Вогъл” работят два енергоблока, всеки с мощност малко повече от 1 ГБт, пуснати в действие през 1987-1989 г. През 2010 г. работата по строителната площадка на двата нови блока бяха преустановени във връзка с доставката на ново оборудване. Строителството на третия и четвърти енергоблока е съвместен проект с консорциум, оглавяван от Southern Nuclear Operating Co.

В блоковете ще бъдат разположени реакторите АР-1000. Блоковете са първите в САЩ, за чието строителство са отделени пари от федералния бюджет на САЩ. Общата цена за строителството, по последни оценки, достига 14 милиарда долара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s