Истината за ВМЗ Сопот

oo_1130130Заводът е пуснат в експлоатация през 1940 г. като фабрика за военна продукция. До днес е дал на България милиарди, валутни левове и може да се определи, като едно от най- печелившите, родни производства (статистиката, умишлено е засекретена). В годините на соца продукцията му се изнасяше, както на всички, други заводи от търговски фирми, в повечето случаи наричани „импекси”, с по- различно заглавие беше КИНТЕКС, за който хората казваха, че е съкращение от „кинкалерия и текстил”, а шевните машини внасяни от него, основно стреляли и не ставали за шиене. Заводите, предприятията и фабриките, нямаха право и не развиваха собствена търговска дейност, нямаха подготвени кадри за това, не само във военната сфера.
Смяната на обществения строй, имаше основна, главната цел- смяна на собствеността, държавното трябваше да стане частно и наистина стана и то без пари и ангажименти. Юридическата методология бе дадена от САЩ, чрез планът Ран – Ът. „Гениалното” на този план, което много облъчени не разбират, е „законната” схема, при която се освобождават от всякаква отговорност- Народно събрание, съд,  правителства  и управляващи. Не може да се отрече и творческата роля на нашите „видни” икономисти и юристи. Понятието общонародна, държавна собственост, бе подменено и разделено на десетки нови видове собствености, понятни само на юридически подготвени лица! Появи се публична и частна държавна собственост ? Заводите и производствата се третираха само като вещи и имоти, държавна собственост !? Въведе се турският мюдюрин – областен управител, който изигра най- зловещата роля в разграбването на държавната собственост:

Ето и какво е пряко в ръцете на мюдюрина ( цитатите са от закона за държавната собственост) :
„(2) Министерският съвет може да предоставя имоти – публична държавна собственост, за управление на ведомствата и общините. Имоти – частна държавна собственост, се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота.”
Ето какво управлява държавната власт, обърнете внимание на датите и промените:
„Чл. 14. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Министрите и ръководителите на другите ведомства управляват предоставените им имоти и вещи – държавна собственост.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 124 от 1998 г., изм. – ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Имотите и вещите – държавна собственост, се управляват в съответствие с предназначението им за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин.
(3) (Нова – ДВ, бр. 87 от 2010 г.) Управлението върху обекти, имоти и вещи – държавна собственост, включва правото на ведомствата и юридическите лица на бюджетна издръжка да ги владеят, ползват и поддържат от името на държавата, за своя сметка и на своя отговорност.”
Забележете, министрите и ръководителите на други ведомства, управляват предоставените им имоти и вещи !? Това означава, че те нямат никаква отговорност за сделки, продукция, продажба, технология, работна ръка и пр…. Те даже нямат записани в закона задължения и отговорност за имотите и вещите дори !? Сега разбирате ли неграмотни, аполитични и индивидуално спасяващи се сънародници, как „Великото” народно събрание и нашите юристи, го начукаха на всички нас !? Разбирате ли защо останалите държавни заводи и структури не работят , камо ли да бъдат на печалба !? Сигурен съм, че там местните мюдюрини, тихо и дискретно са пояснили и задали направлението – разграбвай и подготвяй за приватизация, на назначените от тях управители !
Та да се върнем на „частния” случай ВМЗ  Сопот ЕАД. За управляващите, представляващи държавата той е само земя, сгради и машинарии, които до скоро не можеха да се приватизират. Сега вече може, има и мераклии, цената на която го предлагат е изгодна и само земята струва повече. Правителството, ще вземе някой друг лев и ще постои още една магистрала за колите на ЕС. Потомствените, квалифицирани работници там, не представляват никъкъв интерес за никого, освен малко популизъм за скопените синдикати!? Възниква въпроса, защо този завод 23 години не е преструктуриран, персонала не е намален, не произвежда гражданска продукция с която да се издържа, при сравнително ниските заплати, кои са били т.н. еднолични собственици, назначени от мюдюрина, с какво са се занимавали реално, какви заплати са получавали, търсена ли е някаква отговорност от тях, през този период от държавата?! Къде са поставяли за решение възникналите проблеми, защо не са ги обявили в медиите…? Подобни въпроси могат да се отправят и към управителите на всички останали държавни предприятия и структури като БДЖ,с регистрирани дневни кражби за над 1 милион лева, към българските пощи и пр….Защо частника, съкращавайки 1000 работника, може да оздрави  и направи печеливш за него завод, а политически назначените управители не могат, какви са причините !? Защо държавните фирми по- света просперират, а тук затъват, разграбват се, раждат безработица и демографски срив !?
Истината е, че ВМЗ ще стане частен, работниците изхвърлени на улицата, тихо и постепенно. Сопот ще стане безпътно, обезлюдено село, а по читавите хора, ще тръгнат по тежкия и незавиден път на емиграцията.
Хайде медии и политици, отговорете на тези въпроси, не само приетия лош модел на представителна демокрация е виновен, има и нещо друго келепир- далаверно, описано преди 100 години от Алеко – Щастливеца, хитро и престъпно вплетено в нашите закони и правосъдие ! След няколко месеца с песни и танци пак, ще гласувате за нашите, родни пазарноикономически партии и така до предстоящата, близка смърт !

Автор: dedenze

2 отговора на “Истината за ВМЗ Сопот

  1. Има една много проста истина – ЕС не желае индустриална, а аграрна България! Целта не е в страната ни да има промишленост, а земеделие, инженерът да оре земята с трактора и да храни людете в западните и централни части на континента. ВМЗ не е продадено не защото няма купувач, напротив. Още в края на 90-те год. руски фирми искаха да купят военното производство, но как страна кандидат за НАТО ще продаде оръжейния си комплекс на фирми от бившия Източен Блок?! Голата истина е, че до идването т.нар. „Демокрация“ България е един от лидерите на оръжейния пазар и производители като ВМЗ, Арсенал и ТЕРЕМ са добре познати „марки“ на световните пазари. Да, но войната е бизнес за милиони-милиарди и няма как ЕС и НАТО (в частност САЩ) да ни позволят да си продаваме оръжията и да печелим от тях. Това е причината ВМЗ да не работи!

  2. Това не е Народно събрание, защото ТО направи Републиката да не е Народна, за да не защитават Народните интереси, а само личните
    СИ. Затова и Избраниците не са Народни, защото като тях от народа са 5% и никой от останалите 95% не може да припари там.
    И тази България се затрива и ще чакаме някой нов „Аспарух“, та пак на някъде.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s