Г-н Борисов, ако и работниците от ВМЗ се спасят в чужбина, над кого ще царувате и кого ще ограбвате?

vmz-sopot-18-12-2012 (6)И аз да се изкажа по темата. Не за да се правя на интересна и да отбивам номера. И не защото професията ми го изисква.Просто съм засегната лично. И не ме е срам да споделя с вас тези толкова лични неща.

Откакто се помня баща ми работи във ВМЗ – става сутрин в 6:30, взима душ, облича хубави дрехи и се отправя в познатата посока. Застава зад бюрото си и до 17 ч. дава чинно своята дан за „благото на родината“. Накрая на месеца получава скромно парично възнаграждение, което звучи по-скоро като извинение… „Извинявайте, че работите тук!“
Майка ми също беше част от екипа на завода, докато не претърпя животоспасяваща операция и се наложи да прекрати трудовата си дейност.

Семейството ми никога не е било мега заможно. Но крехките заводски заплати ми осигуряваха по две ходения на море през лятото, хубави парцалки и джунджурийки в ученическите ми години и вкусна храна.
Днес се издържам сама, горда, че поне аз съм отпаднала като „перо“ в крехкия заводски бюджет. Днес обаче рехавата заводска заплата стига само за тока, водата, хляб и консервите на кучето ни Сахара. Когато я дават, де.Заплатата. Защото от доста време насам баща ми става в 6:30, взима душ, поема познатата посока, но не получава нищо за това. Кьорав лев, дето се казва.

Когато се приберем със сестра ми, срещаме усмивки и топлина. Но АЗ виждам – виждам побелелите коси на баща си и угрижените му очи. Виждам пресилената усмивка на майка ми и трептящото от страх сърце. Виждам уморените рамене на баща ми, когато мъкне дърва за печката (защото какво ти отопление на ток, бре алооо?) и напуканите ръце на майка ми, броящи стотинките за хляб.

Поводът съвсем да кипна по темата, беше както винаги „крайно интелигентното“ изказване на нашия премиер Боко Тиквата – „Трябва да се съкратят 700-800 души във ВМЗ и тогава ще се реши проблема“.

Г-н Борисов, извинявайте, че прекъсвам поредната Ви игра на тенис, но исках само да попитам – за кого по-точно ще се реши проблемът? За тези 700-800 души, сред които може да бъде и моят баща, които утре ще останат на улицата? За хората, които от сутрин до вечер са превивали гръб, за да можете Вие и свитата Ви псета да се реете свободно до Малдивите, да хапвате тлъсти свински пържолки и да режете лентички? За хората, които Вие с лека ръка ще пратите на борсата или по-лошо… в гроба?!

Г-н Борисов, канят Ви на много места – да кръщавате бебета, да откривате сгради, да биете първия училищен звънец… Знам, че сте ужасно зает да се пъчите пред камерите и да ръсите дивотии на език, по-достоен за краварка от Чепръчане, но… Моля, когато намерите пролука в претоварения си график, заповядайте на гости вкъщи, в града на патриарха на българската литература Иван Вазов. В града, чието препитание зависи 85 % от  предприятието, с чиято съдба Вие и себеподобните Ви парламентарни маймуни се подигравате. Заповядайте да попитате майка ми как намира сили и варианти за днешната вечеря и как баща ми успява да осигури луксове като светлина, отопление и вода в жилището ни.

Г-н Борисов, живеем в 21 век. А на мен ми става неудобно, че когато си отида при мама и тате, имам компютър с интернет, докато познатата ми Мариянка е забравила дори как да си провери пощата.

Знаете ли г-н Борисов, животът на българина не е само магистрали и прерязани ленти. Българинът има нужда от работа. Българинът има нужда от топла храна. И от спокоен сън, а не легло, в което да се върти и да плаче скришом, защото не му го побира умът как утре ще нахрани и изпрати децата си на училище. И не са му нужни сладки приказки от Вашата уста. И вечните Ви войни с бившето правителство.

Покойната ми баба Христина ми казваше, когато бях още ученичка в 5-ти клас :“ За нас беше тежко, но за вас ще е още по-зле. Направо не знам как ще се справяте, деца…“ Сега разбирам, че тя е била пророк – знаела е, че един ден Вие ще дойдете на власт! Вие и смешните Ви лакеи, които ще разпръснат младежта по чужбините, пенсионерите по кофите за смет, а верните държавни работници…по ъглите на улиците, с протегнати длани за коричка хляб.

В Европа сме. А работниците от ВМЗ – Сопот живеят като в страна от Третия свят. Няма да се учудя, ако утре се прибера в родния си град и видя група мъже, въоръжени с пушки, да тръгват на лов – за насъщния. А жените им да събират опадалите по земята плодове. Като в Третия свят.

Майка ми винаги казва – „От всяка безизходица има най-малко два изхода“.  За тази безизходица, изходите наистина са два – Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София. Г-н Борисов, моля съберете свитата си некадърници и престъпници (поздрави на г-н Дянков, между другото), и изберете един изход. Заминете надалеч. За Третия свят. Там със сигурност са останали повече хора, които можете да ограбите.

Оставете работниците от ВМЗ – Сопот да стават в 6:30, да взимат душ и да поемат познатата посока. Оставете им радостта да стиснат крехката заплата, изплюта от банкомата и пълните кошници с хранителни продукти. Защото, ако всички те утре решат да изберат двата изхода на Летище София – на кого ще царувате Вие? Кого ще ограбвате?

Искам баща ми отново да спи спокойно. А майка ми да се смее истински. Искам да не ги мисля какво са яли тази вечер. А да им завидя… Искам бръчките около очите им да са от смях, а не от грижа за насъщния… Ако е удобно…

Автор: Ванеса Георгиева

Реклама

11 отговора на “Г-н Борисов, ако и работниците от ВМЗ се спасят в чужбина, над кого ще царувате и кого ще ограбвате?

 1. Защо момичето обвинява сегашното правителство…. всички в този завод знаят кой го доведе до положението сега, и нашето семейство работеше( силно казано работеше защото …. по скоро стоиш там) , но не се примирихме със заплатите напуснахме и двамата, по времето когато на Ванеса баша си е вземал душ и е тръгвал към топлата си канцелария, ние сме търсили изход по други фирми, учили сме се отново, плаща ли сме обучения, курсове за преквалификация….. тогава моето дете ядеше само фасул и плачеше…… тогава, когато Ванеса е ходила на почивки с мизерната заводска заплата…… Неможе всички в държавата да работим за вас, ние се оправихме минахме през тежък период различни работни места, но сега имаме достатъчно за да живеем нормално. Така че Ванеса, не Боико ти е виновен, а самите хора в завода отдавна трябваше да намерят спасение, защото това положение не е от сега, а с години наред си мълчат и гледат как комунистите го рушат. И на мен ми е жал и аз имам сърце, но в града се казваше преди години в завода е добре, по цял ден шием гоблени и плетем………… Трябва да останат само работищите хора , другите нямат място там и държавата да ги рантути.

 2. А кой от останалите без работа в тази държава олучава обезщетения за безработица, а не е ли подобре държавата да субсидира завода, за да имат хората работа и заплащане, най-важното – да произвеждат и вършат нещо, отколкото държавата да плаща на хора, които нищо няма да правят, а работещите като нас да ги издържат, именно от данъци? Колко семейства ще останат без препитание, колко дългове няма да бъдат платени от тях, колко емигранти още ще произведем, а колко деца няма да получат дрехи, обувки, образование? А какви субсидии ще получите вие, г-н Анонимен, ако издържате с данъците си неработещи хора, в случай, че държавата изобщо им плаща нещо като обезщетения, вместо тези данъци да отиват за пътища, здрваеопазване, безплатно образование на децата НИ, а ако започнат да крадат от глад и безизходица, полиция, съд, прокуратура, адвокати, затвори, те безплатни ли са?

 3. Питам се колко пъти народът трябва да стане свидетел на приватизационна сделка, за да разбере най-после, че предприятията се водят към задлъжнялост и фалит единствено, за да бъдат приватизирани. Повярвайте на хората, работили с документи на такива предприятия. Ние сме чели правна и счетоводна информация от тях, дълги години преди и след промените те са били печеливши, с продажби в много страни и пълни лъжи сa твърденията, че продукцията била некачествена. Бъдещите приватизатори имаха интерес така да представят нещата, за да приватизират евтино, и хората да не се противопоставят. Разрушаването на производствата си имаше цел – да не бъдем конкуренция на западната продукция, а техен пазар. Не стана ли точно така, огледайте се около себе си какво купувате. Достатъчно беше да се модернизират само някои производства. После, оръжеен завод да работи на минус, вие такъв виц чували ли сте?! Знаете ли какво е качеството на нашите оръжия?? Имате ли най-бегла представа? Сигурно си работи на печалба, но тя се крие по споменатите причини. Защо вярвате на целия цирк, разиграван от бъдещите приватизатори на огромен оръжеен завод, пълен със гладни специалисти, потънали в дългове? Нали ако са с добри заплати и добри условия на живот те първи ще се противопоставят на приватизацията?

 4. Ами такава „Загуба“ не е ли нагласена, за да се ПРИВАТИЗИРА за жълти стотинки, като част от Програма-та … за прехода?

 5. Уважаема Ванеса Георгиева,
  Аз не съм Бойко Борисов, а най-обикновен гражданин на вВшата държава.

  Напълно разбирам драматичната ситуация в която се намира вашето семейство. Напълно разбирам мъките и ужаса, който стои пред работещите във ВМЗ.

  Не мога да разбера, обаче, какво конкретно желаете и апелирате.
  Добре е известно, че финансовото състояние на предприятието, в което работи, Вашия баща е почти фатално. Това предприятие не генерира доход да покрива разходие за своето функциониране. И то не отскоро, задлъжнялоста на ВМЗ е вече непосилна. По тази причина няма пари за заплати. Вие желаете това предприятие да продължи да работи, за да създава жизнено необходим поминък на много хора. Как да стане това, е единственият въпрос?

  От къде да се вземат парите, с които да се заплати труда на Вашия баща и неговите колеги? Предполагам, Вие имате предвид да се дадат от държавния бюджет. Това е изпълнимо, но еднократно, веднъж. Макар че може би се е случвало малко повече пъти, предвид задължанията на ВМЗ и към държавния бюджет, които вместо да бъдат изпълнени са раздадени като предишни заплати. Но все пак вече е дошъл момента, в който трябва да се каже стига толкова. За работниците във ВМЗ не може да се въвежда специално перо в бюджета, така че да бъдат издържани от останалите данъкоплатци, без регламентиран за това закон. Те биха могли да получават социална помощ, като безработни, но не и настоящите си възнаграждения. Това би било дискриминационна практика, спрямо останалите хиляди безработни Ваши съграждани.
  Напълно е адекватен апела на стачкуващите работници от ВМЗ, изискващи работа, чрез която да печелят заслужено възнагражденята си. Проблемът тук, обаче е, че работата на завода и към момента е на загуба, той дължи много пари на свои доставчици и подизпълнители, които са на крачка да изискат ефективно дължимото. А най-вече не са склонни да дават повече заеми под различна форма, на завода. Тоест въпросът не опира само до парите на Вашия баща и неговите колеги, опира до още много пари, които ако правилно Ви разбирам, също изсквате от нас, данъкоплатците. При това, забележете, тези пари вече са дадени веднъж или повече пъти, без това да доведе до оздравяване на това предприятие. Съществуват основателни подозрения, че в завода съществуват финансово неефективни практики, които водят до облагодетелстване на различни лица. Не може при това положение да продължава държавно субсидиране на едно промишлено предприятие, защото тази практика представлява едно безкрайно източване на държавата. ВМЗ няма такава неотменима социална функция, каквато например има БДЖ, което знаете, въпреки държавните субсидии е в катастрофално финансово състояние поради огромните кражби и се налага приватизация или ликвидация.

  Пред ВМЗ има два избора – окончателна ликвидация или приватизация + неминуеми съкращения на персонала. Разчетите на потенциалните купувачи са категорични, че с наличния персонал предприятието не е жизнеспособно. Съществуваше и трети вариант, чийто срок за изпълнение е окончателно пропуснат – съкращения на персонала без приватизация. Вашият баща и неговите колеги не се съгласиха неколкократно на такъв вариант и резултатите от това несъгласие са налице – ВМЗ е във фалит.

  И сега, по написаното от Вас, аз виждам, че вие не сте склонни към оптимизация на персонала, защото вероятно такава ще Ви засегне лично. Но, както Ви казах, този вариант е вече изпробван и не работи. Нито Бойко Борисов, нито друг в тази държава не разполага с вълшебната сила да превърне едно неефективно предприятие в ефективно. Баща Ви и неговите колеги имаха шанса да докажат, че ВМЗ в сегашния си състав е ефективно предприятие, и не успяха, това е фактът.

  Сега, както казах, пред баща Ви и неговите колеги има два варианта:
  1. ВМЗ да бъде нарязан за старо желязо от неговите кредитори, а персоналът да премине изцяло в армията на безработните
  2. Приватизация и 1/3 от персонала да премине в армяита на безработните
  Здравият разум показва, че загубата на работни места е неизбежна, въпрос на избор е само дали да бъде за всички или само за част от хората. Това не е въпрос на хуманност или жестокост, а въпрос на реализъм.

  А аз, като обикновен гражданин, съчувствайки на положението на тези отрудени и притиснати от живота хора, им препоръчвам достойния акт да поемат управлението над завода като работническо-мениджърски колектив. Да изразят воля и решителност, че искат да печелят от собствения си труд, а не да изискват противозаконни заплати от джоба на данъкоплатците.

  • Напълно съм съгласен с Вас за голямо мое съжаление… Това е проблем с отлагано решение от всички предишни управляващи. Наистина е жалко за хората , които ще останат без работа , но в крайна сметка късогледя българин е свикнал да изисква неща , които не винаги са изпълними (като да се оправим за 800 дни) , българинът е получавал възнаграждение за труда си 45 години без да влага ефиктивноста , която изисква капитализма … Съжалявам за хората , които ще останат без работа наистина , но изходът е само един … реформи … Жалко , но неизбежно.И като гражданин на тази държава , който се върна да работи в България и като човек , който се труди здраво без да се оплаква от системата , плаща си данъците и осигурвките си мисля , защо и аз да не получавам субсидия …, какво , като не съм от Сопот …? И в този род на мисли … Честно ли е спрямо всички останали работещи граждани , хората от ВМЗ да продължават да получават възнаграждение във вид на държавна субсидия от предпрятие , което от години е на загуба …??? И пак питам с какво съм по различен , кой ще гарантира , че ако утре започна да харча повече от колкото изкарва моят бизнес няма да фалирам … Какви гаранции , какви субсидии ще получа аз ако държавата реши да спонсорира ВМЗ въпреки , че то работи на минус ???

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s