Особената каста в ЕС („Il Foglio“, Италия)

1268809833_foto_belle_350Чиновниците от администрацията на ЕС получават огромни заплати и щедри хонорари за покриване на разходите им: от дневни до пари за бензин и транспорт

“Този, който с благодарност приема благодеянието, плаща част от дълга си”, – твърди философът Сенека. Но времената на римляните отидоха в дълбокото минало. А благодеянията в наши дни са приети с удоволствие от европейските ни чиновници. Те ги приемат с благодарност и без да изпитват каквато и да е необходимост да се допитат за миг до съвестта си. А техните дългове ги изплащме ни, данъкоплатците.

Европейските институти са едно своеобразно елдорадо за бюрократите, за които единствената трудност е преодоляване на жестокия конкурс. Но си струва да пресечеш прага на Европейската комисия и другите дворци на властта, и животът ти ще потече по мед и масло. Достатъчно е да се спомене, че всеки щатен чиновник получава заплата в размер на 4.3 хиляди евро на месец.

А тези, които се изкачат по стълбицата и са назначени за генерални директори? Те получават на месец по 18 000 евро. Но с това не свършва всичко, защото към основната заплата се добавя цяла серия от допълнителни хонорари.

Примери? Чиновник, който е в граждански брак, разведен или намиращ се в развод, самотен, но с дете, което той е длъжен да изгледа, получава допълнителна сума от 170 евро (2% от основната заплата), за да издържа семейството.

А ако той има щастието да си роди дете (без значение дали това дете е законородено, родено извън брака, осиновено), то държавният бюджет му отделя още 372 евро на месец, при това, чиновникът ще ги получава веднага, щом започне процедурата по осиновяването на детето. Но нали това дете трябва да ходи на училище? За образованието на детето ще се замисли неговата майка – Европа. Как? Като увеличи до 252 евро дохода на европейския чиновник, за да възмезди разходите му по училищното образование на детето.

Това правило действа докато детето достигне 26-годишна възраст. За децата, които не са навършили 5 години, както и на тези, които не посещават начално училище, се изплащат 91 евро на месец. Към всичко това трябва да добавим и хонорарите, които получават европейските чиновници и които се добавят към основната заплата – т.нар. представителни. Те са в размер на 16 % от основната заплата, към която се прибавя сумата за издръжка на семейството и децата. Във всеки случай тези хонорари не могат да са по-малко от 505 евро на месец.

Има и още. ЕС изплаща двумесечна заплата за първоначалното благоустройство на чиновника. Но при смяна на дома, града и навиците трябва да се преместват мебелите и всички скъпи на сърцето предмети, към които човек е привикнал. Ясно е, че всички разходи по тяхното преместване се плащат от майка Европа. Тя оказва икономическа помощ, ако чиновникът и неговите роднини станат обект на заплахи, оскърбления и покушения над личността и имуществото.

ЕС плаща 80% от медицинските разходи и разходите за медицинска застраховка, при това, тези възнаграждения се получават и от жената, партньорката, децата и роднините, които чиновникът издържа. Това правило действа 6 месеца след уволнението или излизането в пенсия на чиновника, а разведената съпруга или дете, които той не издържа, се ползват от европейските пари още една година.

Но и това не е всичко, защото има още един член, по който се изплащат разходите по транспорта, за хотел, за бензин. Всичко това се плаща от ЕС, т.е. от гражданите на ЕС. Ще дадем един пример. Ако чиновникът трябва да замине в командировка в някой  град в Италия, то той може да изхарчи 135 евро на ден за хотел и 95 евро на ден за други текущи разходи. Ако изведнъж се намери такъв неудачник, който няма лек автомобил, то той може да помоли ЕС да му възмезди разходите за градски транспорт в максималния им размер – 892 евро на година.

Някой може да възрази, че икономическите преимущества на чиновниците се компенсират от тяхната тежка работа в Европейската комисия, в която се трудят примерно 33 000 сътрудници, в Европейския парламент и в другите структури. Но, независимо, че признаваме важността и трудността на тяхната работа, при най-внимателно разглеждане се оказва, че условията на труд не са никак тежки – 42 часа за седмица с право да поискаш разрешение за съкращаване на работния ден, ако имаш дете, което не е навършило 9 години, или когато се дообразоваш. Ако имаш дете от 9 до 12 години, то намаляването на работния ден не може да надвишава 20 % от пълния работен ден. Освен това, чиновникът получава право на отпуск от 24 до 30 дена. Той получава право и на още 2 свободни дена за пътуване, 10 дена при раждане на дете за мъжете и 20-24 дена за жените, 2 дена при сватба на дете.

Най-накрая, съществува клауза за европейските данъци. От заработената заплата на чиновника не му се вземат данъци в страната, в която той живее. Заплатата на чиновниците от ЕС се облага от европейски данък (прогресивно данъчно облагане – от 8% до 45%, към което се добавя специален данък от 5%). Тези данъци постъпват в бюджета на ЕС. И така, евро-чиновниците с една ръка плащат данък на ЕС, а с другата получават заплати, пособия, възмездяващи хонорари, които не се облагат с данък. Така че, в ЕС също има своя собствена каста, независимо от кризата и затягането на колана за обикновените граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s