САЩ призна правителството на Сомалия

907663328САЩ признава правителството на република Сомалия, обяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън по време на срещата си с избрания през септември миналата година президент на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд, намирщ се на официална визита във Вашингтон, предават американските средства за масова информация.

Сомалийската република престана да съществува като държава през 1991 г. с падането на диктаторския режим на Сиад Барре. Две година по-късно, по време на операция на САЩ в столицата на страната Могадишо, сомалийските бойци свалиха два американски военни въртолета и убиха 18 американци, още 80 бяха ранени. След това САЩ скъса дипломатическите си отношения със Сомалия.

“Светът днес” предполага, че признаването на властта в Сомалия съвсем не е жест на добра воля от страна на Вашингтон, а напън от страна на САЩ в най-близко време Сомалия да бъде взета под контрол. Напомняме, че пиратството около Златния рог предизвика постоянно дежурство на бойни кораби на различни страни. Във връзка с това, бойците в северната част на страната започнаха да изпитват проблеми с финансирането. С настоящото признание на правителството на Сомалия, САЩ може би ще получат поредния си съюзник в Африка, който вероятно ще се нуждае от военна помощ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s