Сирия обвини “Ал Кайда” за терористичния акт в Хаме

SYRIA-CONFLICTМинистерството на външните работи на Сирия в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун обвини за терористичния акт в провинция Хама “Ал Кайда”.

“Въоръжените терористични групировки начело с “Ал Кайда” вчера извършиха терористичен акт, нанасяйки удар по мирните жители на град Салмийя, разрушавайки болницата”, – се казва в писмо от сирийското външно министерство.

В писмото се съдържа призив към Съвета за безопасност на ООН да осъди терористичните актове в Сирия.

“Дамаск отново призовава Съвета за безопасност на ООН да осъди тези терористични актове и призовава страните, които са против сирийската власт да преосмислят позицията си, която до момента не е в полза на безопасността и мира”, – се отбелязва в обръщението.

Министерството на външните работи на Сирия обвини също Турция, че през нейна територия в страната проникват “терористи”.

“Терористите пристигат в Сирия през съседни страни, в това число и чрез Турция, която без никакви ограничения отваря вратите си към Сирия за терористи от целия свят”, – гласи текстът на писмото.

Бан Ки Мун призова Съвета за безопасност на ООН да обедини усилията си в търсене на изход за сирийската криза.

“Тази година ще са налице катастрофални проблеми в Сирия. Тяхното решение е наш приоритет”, – каза Бан Ки Мун на пресконференция.

Генералнят секретар на ООН заяви, че “хуманитарната ситуация в Сирия е все по-лоша и по-лоша”. Той призова страните, влизащи в Съвета по безопасност на ООН, “да обединят усилията си” в търсене на изход от сирийската криза.

Припомняме, че в сирийския град Салмийя, намиращ се в сирийската провинция Хама, беше взривен пълен с взривни вещества автомобил. В резултат на взрива са загинали 42 човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s