Давос 2013: извънземни, свръхспособности и безсмъртие

4619823778_d5fe103fe7_bПокрай икономическите въпроси, в дневния ред на Световния икономически форум в Давос ще се засегнат и следните теми: неконтролираното използване на генноинженерните технологии, медицинската намеса в човешкия мозък, съществуването на извънземни цивилизации и продължаването на човешкия живот.

Дискусионният раздел, който се нарича “X-фактор”е подготвен с подкрепата на научното списание Nature. Около традиционните теми – изкуствената промяна на климата, електронното управление на горските пожари и развитието на генното инженерство – към списъка на темите в “X-фактор” са добавени и рисковете от изкуственото продължаване на човешкия живот, изкуственото увеличаване на когнитивните възможности на човека, а също заплахата от извънземни цивилизации.

Според учените, в най-близко време човечеството ще притежава медицински препарати, които ще спомогнат за появата на супер-способности у хората. Доколкото днес учените от целия свят работят над създаването на лекарства за такива заболявания, като болестта Алцхаймер и шизофренията, то е напълно вероятно в най-близко бъдеще да се появят нови средства за стимулиране на мозъчната дейност и у здрави хора. В настоящия момент съществуват психостимулаторите “Риталин” и модафинил, които активизират когнитивната дейност в човешкия мозък. Но, независимо от това, че тези лекарства са създадени само за хора с умствени заболявания, не бива да се изключва, че те ще бъдат употребени и върху здрави хора, за да се подобри тяхното умение да запомнят информация и да показват високи резултати в работата или учебния процес.

Учените смятат, че развиването на свръхспособностите у човека е възможно с помощта на високотехнологични електронни устройства. Проведените опити показали, че работата на мозъка и паметта можели да се подобрят с помощта на вложени в човешкия организъм електронни датчици. Но този метод бил технически сложен и едва ли щял да бъде достъпен за обикновения човек, за разлика от медицинските препарати. Независимо от това, учените смятат, че след десет години невробиологията ще застане на ново ниво, при което вътрешномозъчните датчици и сензори ще бъдат успешно разпространени навсякъде. Тук, обаче, възниква въпросът сред учените, ще бъде ли това етически правилно – да се разделя обществото на такива, които могат да си позволят да подобрят мозъчната си дейност и на такива, които не могат, и трябва ли подобни препарати да се предоставят за свободна продажба, нужна ли е за целта законозателна база.

Голям е рискът подобни разработки да попаднат в лоши ръце и да се използват за користни цели, смятат учените. Въздействайки върху невромедиаторната система на мозъка, те не само увеличават човешката памет, активизират работата на мозъка, но също влияят и върху психологическото състояние на човека, създавайки от него управляем и уязвим субект към програмирането на определени задачи. Подобна технология позволява да се изтрива паметта, което може да нанесе непоправими щети на мозъчната дейност на човека. Учените се опасяват, че препаратите и технологиите за увеличаване когнитивната дейност на мозъка могат да попаднат в ръцете на криминални групировки или терористични организации, които да ги използват против човечеството.

Другата тема – продължителността на човешкия живот. Най-новите медицински разработки позволяват продължителността на човешкия живот да нарасне с 35%. От една страна, това е добре, но от друга, възникват много проблеми, например, финансовите загуби около социалните осигуровки и пренаселването на планетата.

Специалистите смятат, че единственото решение на проблемите е принудителната евтаназия на дълголетниците. Привържениците на подобен метод смятат, че благодарение развитието на медицинските технологии дори най-слабите и болни хора ще могат да доживяват до 90 или 100 години. А това може да доведе до рязко увеличаване населението на планетата. Последното ще противоречи на законите на природата, където оцеляват най-силните, смятат учените. Затова за съкращаване на числеността на населението, върху най-възрастните хора трябва да се прилага евтаназия, смятат експертите.

И накрая, най-нееднозначната тема в дискусията – съществуването на извънземни цивилизации. Много световни лидери не един път са правили изявления за съществуването на извънземни. Експертите от форума смятат, че в резултат от усвояването на космическото пространство в края на краищата човечеството ще открие извънземни цивилизации и нови планети. “Вероятно след десет години ще разберем, че Земята не е единствената планета във Вселената, в която има живот”, – смятат участниците във форума. Експертите призовават световната общност да бъде готова за среща с извънземна цивилизация и да оцени още днес вероятните заплахи от подобна среща. Тук възниква необходимостта от създаването на специални служби за откриване на извънземни цивилизации, които могат да предупредят за заплахата, идваща от космоса.

Експертите са съгласни, че дори да се открие извънземна цивилизация, това няма силно да промени човешкия живот. Но в дългосрочен план подобно откритие ще промени псохологическото и философското съзнание на човека. “Дори откриването на вероятен зачатък на живот на друга планета вече ще предизвика разговори за възможното съществуване на друг живот във Вселената, което на свой ред ще подкопае основите на философията и религията”, – смятат експертите от форума.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s