САЩ: ще следим за правата на човека в Русия на всички нива, до президентското

631787.JPEGСАЩ имат намерение в диалога с Русия да повдигат въпроса за правата на човека на всички нива, дори до президентското. Това заяви в петък официалния представител на държавния департамент Виктория Нуланд, коментирайки излизането на САЩ от работната група по развитието на гражданското общество в съставата на руско-американската Президентска комисия за сътрудничество.

Тя поясни, че решението е прието в резултат на неотдавнашните стъпки на руското правителство, което въвело жестоки ограничения на гражданското общество. По думите на Нуланд, във връзка с тези стъпки, предприети през последните няколко месеца, “групата не е работила”. “Тази група не изпълняваше задачите, заради които е създадена”, – отбеляза американския допломат.

Сега, съобщи тя, САЩ имат намерение пряко да сътрудничат с руските неправителствени организации. “Съдейки по всичко, което виждаме, правителството на Русия заема неправилна позиция по отношение на гражданското общество. Затова ние ще положим усилия в друго направление и ще продължим да оказваме пряка подкрепа на тези организации от гражданското общество, които искат да работят с нас, –  каза Нуланд.

Тя напомни, че САЩ отдавна си сътрудничат с “широк спектър” руски обществени организации. “Докато в Русия има активисти от гражданското оббщество, които се нуждаят от подкрепа и които искат да си взаимодействат с граждански организации от САЩ, ние ще им помагаме”, – заяви представителят на държавния департамент.

В същото време Нуланд съобщи, че американската администрация планира да продължи “диалога с правителството на Русия по въпросите за демокрацията и правата на човека”. Според думите й, САЩ имат намерение да говорят по тези геми “по време на двустранните разговори на всички нива, започвайки от най-високото – президентското”.

Нуланд подчерта, че САЩ са заинтересовани да продължат “колкото се може по-широко” сътрудничество с Русия, за да се решат двустранни, рагионални и глобални проблеми. “Но, – продължи тя, – ние ще изказваме на висок глас мнението си, когато между нас възникват разногласия, както това се случи по повод териториалната цялост на Грузия, правата на човека или Сирия”.

Намерението на САЩ да продължат взаимодействието си с Русия беше потвърдено и от прес-секретаря на Белия дом Джей Карни. “Мога само да кажа, че президент Обама смята отношенията ни с Русия за много важни, – подчерта той, отговаряйки в петък на въпрос на кореспондента на ИТАР-ТАСС. – Ние работим заедно по въпроси, които са много важни за нашите двустранни, а и за международните отношения въобще. Представителят на Белия дом повтори, че независимо от съществуващите разногласия страните могат “да продължат да си сътрудничат по всички допирни точки”.

Един отговор на “САЩ: ще следим за правата на човека в Русия на всички нива, до президентското

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s