ООН започва разследване на безпилотните самолети на САЩ

Image-44ООН започва разследване на законността при употребата на американските безпилотни самолети, в резултат на които загиват стотици мирни жители, съобщава експертът от ООН Бен Емерсън.

Данните от британската неправителствена организация “Бюро за разследваща журналистика” свидетелстват за това, че в резултат на американските авиоудари в Пакистан са загинали не по-малко от 890 мирни жители. Само през 2004 г. атаките на безпилотните самолети са отнесли живота на 3 000 човека от тази страна, съобщава пакистанския вестник News International.

Според думите на Емерсън, експерт на ООН по защита правата на човека, международната организация ще стартира разследването на 25 случая, в които се използват безпилотни самолети в Пакистан, Сомалия, Афганистан, Йемен и Палестина. Известно е, че освен САЩ, тази технология се използва и от Великобритания и Израел.

Правозащитникът е убеден, че използването на безпилотните самолети в горещите точки е явление, “с което светът трябва да се бори”, а гибелта на мирното население в резултат на авиоударите трябва да се разглежда като военно престъпление.

Съветът по правата на човека към ООН започна разследване за използването на безпилотните самолети по молба на редица държави, в това число Пакистан, Китай и Русия.

Според информация от американската преса, президентът Барак Обама лично подписва заповедите за всяка атака на бойните безпилотни самолети. В строго секретна обстановка, президентът Обама утвърждава списъка на всички цели.

Противниците на безпилотните атаки смятат, че методът не е законен и допринася за нажежаване на политическото напрежение.

През октомври миналата година Обама заяви в интервю пред The Daily Show, че е необходимо разработването на строга законова база по отношение на “въпросите на националната безопасност и борбата с тероризма”. Редица активисти от антивоенни групи вътре в САЩ смятат подобно решение за “оформяне на формални правила, разработени за целенасочени убийства”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s