69 години от края на блокадата на Ленинград

blokada_038Санкт-Петербург отбелязва днес 69-та годишнина от края на фашистката блокада. В памет на загиналите в града днес има митинги, акции, исторически реконструкции. Жителите на града полагат цветя на паметници и мемориални обекти. Днес Санкт- Петербруг се превърна в Ленинград. По улиците се чуват старите съобщения за отсъствието на въздушна тревога, из града върви трамваят, който в дните на блокадата извозвал жителите на Ленинград до фронтовата линия, а стотици граждани в дните на блокадата чрез него от сутринта се оправяли към градските гробища, където имало непрестанни траурни церемонии.

47169За 900 дена в Ленинград загиват около половин милион човека. Точна цифра не е известна и до момента. Само на Пискарьовското гробище са разположени останките най-малко на 500 хиляди ленинградчани. Само неголяма част от жителите на града е умряла от бомбардировки: хората загивали от глад. Затова по традиция заедно с цветята на паметниците хората днес поставят и хляб.

tmp389B-650007-013-ZHizn-v-blokadnom-leningrade8387bb46086e03e6blokada_038Днес започва мащабна реконструкция на събитията от преди 69 години, когато военните части на Ленинградския фронт разгромяват фашистките сили. Така блокадата била пробита окончателно. Тази вечер в чест на събитието над Северната столица на Русия ще бъдат изстреляни салюти, както през 1944-та година – от бойни оръдия. Жителите на Петербург в памет на съгражданите си от Ленинград ще запалят свещи на прозорците си.

207128164

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s