Взрив е унищожил ядрен обект в Иран

0000139692В редица некомерсиални средства за масова информация по света днес се появи съобщение, че в един от подземните ядрени заводи в Иран е осъществена диверсия. Съобщава се, че в завода във Форду, където се извършва обогатяване на уран, е имало мощен взрив. 240 работника от ядрения център са останали под земята, без всякакъв достъп до външния свят. За това съобщава американския новинарски сайт WIND, позовавайки се на бивш сътрудник на иранското разузнаване.

Съобщава се, че взривът е бил толкова мощен, че са рухнали всички сгради в радиус от 5 км. Иранските власти незабавно са обявили мястото за закрита военна зона – в радиус 24 км от мястото на взрива. Няколко часа е била затворена магистралата по посока Техеран – към свещенния шиитски град Кум.

Взивеният обект се намира на дълбочина 90 м под земята, за да бъде защитен от възможни атаки. Подземните корпуси се свързвали с външния свят само чрез два асансьора, които били напълно разрушени.

Иранските власти са сигурни, че става дума за умишлена диверсия. По данни на следствието, взривът е бил внесен в обекта постепенно, под формата на оборудване за обогатяване на уран. Епицентърът на взрива се намира в третия участък от центрофугата, който е разположен точно над хранилището за обогатяване на уран.

Взривът не е потвърден от официални източници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s