ДАНС и прокуратурата по следите на крими сделки във ВМЗ

vmz-sopot-18-12-2012 (6)Тайна среща на оръжейни шефове от Тройната коалиция

Готовност да влязат във ВМЗ имат ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата, информира източник от разследващите органи. Предстои разследване на всички бивши оръжейни сделки, информират източници, позовавайки се на изтекла информация от ръководството на завода.

Тайна среднощна среща в Сопот си организирали изплашени шефове на фирми, които по време на управлението на Тройната коалиция са работили с тогавашния директор на ВМЗ Христо Иванов. Целта на срещата била да намерят вратичка за бягство от дългата ръка на закона, твърди Блиц.

Започва проверка по дейността на Ангел Писков, Атанас Димитров, Лило Бочев, Илия Гунчев – шифовете на ВМЗ от 1989 г. до днес. ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата ще трябва да установят дали някой от тях е извършвал нарушения.

Под стрелите на трите институции попада и настоящият директор Иван Стоенчев, който пренасочил 6-те милиона лева, с които трябвало да изплати заплатите на работниците, за суровини и други дейности. Обект на разследване били старите и неизползвани към момента машини, които били рязани за скрап.

Един отговор на “ДАНС и прокуратурата по следите на крими сделки във ВМЗ

  1. (анонимен)28 януари 2013,
    22:06отговори

    „За проблемите в дружеството и приватизацията му се говори от доста време. През януари 2009 г. назначеният за изпълнителен директор Христо Иванов сезира МВР, ДАНС и Държавната финансова инспекция за сериозни нарушения на управленско ниво в периода 1997-2009 г. Христо Иванов обвинява Иван Стоенчев, директор (2000 – 2006 г.) и зам.-директор (2006 – 2008 г.) на завода, в редица нарушения, сред които продажби на имоти от „ВМЗ“ ЕАД, без съгласието на Министерството на икономиката и изваждане на машини от технологичния процес – без основание и експертна оценка. Проверката установява, че само за 2008 г. дружеството регистрира над 18 млн. лв. загуби, но след подадените сигнали от страна на Иванов, той е уволнен 8 месеца след като е встъпил в длъжност със заповед на Трайчо Трайков от 26 август 2009 г. За „нов“ изпълнителен директор е назначен Иван Стоенчев, а дружеството приключва годината с близо 100 млн. лв. дълг. Този дълг остава непроменен до следващата година и в края на 2010 г. се изготвя стратегия за приватизацията на дружеството, а през 2011 г. правителството гласува за 100%-ова приватизация.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s